Hrabrost koja je premnogo koštala – jedini nije salutirao Hitleru

Landmeser je odbio da salutira „Sieg Heil“ tokom nacističkog skupa 13. juna 1936. godine (Foto: wikimedia.org)

Ozloglašeni pozdrav “Sieg heil” (Živjela pobeda), koji je Nacionalsocijalistička partija usvojila 1930-tih godina, postao je obavezan za sve njemačke građane, kao dokaz lojalnosti fireru, partiji i naciji. August Landmeser, jedini Njemac koji je na mitingu 1936. odbio da podigne desnu ruku u znak pozdrava Hitleru, bio je lojalan nacista.

Godine 1931. pridružio se Hiterovoj partiji, koja će ubrzo postati jedina legalna, i napredovao je u njoj.

Dvije godine kasnije, zaljubio se u Jevrejku Irmu Ekler da bi je 1935. zaprosio.

Kada se saznalo za njegovu vezu sa Jevrejkom, Landmeser je isključen iz partije. Par je hteo da se vjenča u Hamburgu, ali su odbijeni u skladu sa novouvedenim Nirnberškim zakonima.

Irma Ekler (Foto: fasena.de)

Oktobra 1935. dobili su prvu ćerku Ingrid, a 13. juna 1936. Landmesser je izrazio protest prekrstivši ruke na skupu povodom porinuća novog njemačkog ratnog broda.

U masi ljudi koji su držali ruke visoko podignute ispred sebe, njegov protest je upao u oči.

Godine 1937. Landmeser je zajedno s porodicom pokušao da pobjegne u Dansku, ali su ga zadržali na granici i optužili za “vrieđanje rase” i “obešćašćenje rase”.

Masovno salutiranje Hitleru: Olimpijada u Berlinu 1936. godine (Foto: newsbeast.gr)

Godinu dana kasnije, oslobođen je zbog nedostatka dokaza i savjetovano mu je da okonča vezu sa Irmom Ekler. Ne želeći da napusti majku svog djeteta, Landmesser je ignorisao želju nacista da bi 1938. bio osuđen i proveo je skoro tri godine u koncentracionom logoru.

Više nikada nije video ženu i dete.

U februaru 1944. mobilizovan je u kazneni vod, 999. laki afrički bataljon, gdje je kasnije nestao u akciji i smatra se poginulim.

Adolf Hitler (Foto: Profilmedia)

Tajna policija je uhapsila i Irmu Ekler, koja je nosila drugu devojčicu. Porodila se u zatvoru, a ubrzo posle toga su je poslali u ženski koncentracioni logor.

Pretpostavlja se da je 1942. premještena u nacistički zavod za “eutanaziju”, gdje je ubijena u gasnoj komori sa još 14.000 drugih logoraša.

Izvor: blic.rs, Biznis insajder

Leave a Reply