Matičnjak

Foto: biodiversidadvirtual.org

Danas, kada se život sveo na trku i puko preživljavanje, organizam sve više „popušta“. Napetost raste u svakom trenu, na svakom mjestu. Od ustajanja do ponovnog lijeganja. Sve veća je potreba za sedativima koji smiruju i vraćaju u normalu.
Koristeći mnoge od tih“spasilaca“ obično strada neki drugi organ u organizmu čovjeka.
Mi danas imamo toliko ljekovitog bilja za neke od bolesti ili mana (srčanih,nervnih,migrenskih…) da nam savremena medicina nije potrebna.
Jedna od ljekovitih biljki jeste matičnjak, koji upravo toplo preporučujemo.

Matičnjak (Melissa officinalis) je jedna od rijetkih biljaka koja se istovremeno koristi kao lijek, miris, ukras i začin. Zbog karakterističnog prijatnog mirisa koji podsjeća na limun, u narodnoj medicini poznat je i pod imenom „limun trava“, ali i kao limunka, majčina ljubica, medeni list, pčelinjak, črniva. Ova višegodišnja zeljasta biljka sa razgranatim četvorougaonim stabljikama, dostiže visinu od 30 do 70 centimetara. Listovi su zeleni i sjajni, na dugim peteljkama, jajolikog oblika, pri dnu zaobljeni. Cvjetovi su bijeli, plavičastobijeli, blijedoružičasti ili žućkastobijeli, smješteni u korijenu listova.
Nalazimo ga u južnoj Evropi i sjevernoj Africi, gdje se gaji više od 2.000 godina.

Raste u dvorištima, pored naselja, uz ograde i živice, u pčelinjacima, po šumama… Gaji se kao ljekovita i aromatična biljka, a u parkovima kao ukrasna. Cvjeta od juna do septembra, a razmnožava se sjemenom ili dijeljenjem busenova i rasađivanjem. Sadrži fenolne kiseline, flavonide, gorke materije i malo tanina, ali je najvažniji ljekoviti sastojak etarsko ulje koje osviježava i razgaljuje. S obzirom na to da je ulje veoma isparljivo i da ga u listu ima malo, važno je da se listovi pažljivo beru, brzo suše u hladu i što manje diraju. Osušeni matičnjak treba čuvati u tegli ili u platnenim vrećicama, nikako ne u limenim posudama.

Foto: terra-organica.hr

U narodnoj medicini matičnjak je poznat po smirujućem dejstvu: liječi noćna lupanja srca, krijepi duh i čisti misli. Jača srce i čisti krv, blago širi periferne krvne sudove i snižava pritisak.

Preporučuje se i u liječenju depresije, menstrualnih tegoba, hipohondrije, nadutosti, grčeva u crijevima, želudačnih tegoba, povraćanja na nervnoj osnovi, nekih oblika astme. Koristi se i protiv neuralgije, histerije, neurastenije, gađenja, povraćanja i proliva, kao i za jačanje organizma. Nekoliko istraživanja je potvrdilo da matičnjak u kombinaciji sa drugim biljem koje smiruje pomaže da prođe anksioznost i da se utone u san. Njemačka istraživanja pokazuju da esencijalno ulje matičnjaka djeluje na dio mozga koji upravlja autonomnim nervnim sistemom i štiti mozak od pretjeranih spoljnih uticaja. Obično se kombinuje sa drugim biljem koje umiruje – valerijanom, kamilicom i hmeljom.
Grančice matičnjaka se postavljaju na patos da osvježe prostoriju.

List matičnjaka koristi se kao dodatak kupkama protiv neuralgije i reumatizma, a pomiješan sa gorkim travama (kičicom, lincurom, gorkom djetelinom, hajdučicom) kao sredstvo za jačanje apetita.

Etarsko ulje od matičnjaka koje se dobija destilacijom, posebno se preporučuje trudnim ženama koje imaju mučnine.

Matičnjak se upotrebljava kao začin u salatama i čorbama ili dodatak marinadama za ribu i divljač. Bogat je vitaminom C. Odlično se slaže sa začinima kao što su: lovorov list, nana, biber, ruzmarin, majčina dušica.

Matičnjak mogu da koriste i djeca.

Napomena: Iako kliničke studije nisu potvrdile matičnjak bi mogao da ometa djelovanje sedativa i lijekova za štitastu žlijezdu. Ako uzimate neke od ovih lijekova posavjetujte se sa ljekarom prije nego što počnete da koristite matičnjak.

Foto: agropartner.rs

Recepti

Čaj za smirenje

Pomiješati jednake djelove lista matičnjaka, nane, cvijeta kamilice, hmelja i korijena odoljena. Kašiku mješavine popariti sa 2 dl ključale vode, odmah poklopiti, ostaviti 3 sata, procijediti i piti poslije večere.

Protiv nadimanja

Pomiješati po šaku matičnjaka, kamilice i nane, popariti ključalom vodom, poklopiti, kad odstoji procijediti.

Aromatičan gorki čaj

Pomiješati po 100 g lista matičnjaka, kore limuna i pomorandže. Kašiku mješavine popariti sa 2 dl ključale vode, poklopiti, ostaviti 3 sata, procijediti i piti poslije večere.

Protiv nesanice

– 30 g matičnjaka

– 30 g odoljena

– 30 g cvasti hmelja

– 5 g gorke djeteline

– 5 g ruzmarina

Četiri kašike mješavine preliti litrom ključale vode i poklopiti. Poslije dva sata procijediti, zasladiti medom i piti po čašu čaja ujutru i uveče.

Ili

Staviti 100g pripremljene mješavine u litar prepečenice ili vina. Sačekati osam dana (s vremena na vrijeme tečnost promućkati) procijediti i piti po kašiku pola sata prije jela. Ne preporučuje se da prepečenica prevlada matičnjak, ujutro boli glava.

Tu gdje stoji kuća svaka
Raste puno matičnjaka
U salati ili u čaju
s njim godine duže traju.

G. M. P.

Leave a Reply