„Majkrosoft“ ne da policiji tehnologiju za prepoznavanje lica

Foto: psihoverzum.com

Kompanija „Majkrosoft” saopštila je da neće prodati svoju tehnologiju prepoznavanja lica policiji sve dok u Sjedinjenim Državama ne bude postojao federalni zakon koji reguliše to pitanje.

„Ne prodajemo našu tehnologiju prepoznavanja lica američkim policijskim organima i sve dok ne bude postojao nacionalni zakon zasnovan na poštovanju ljudskih prava nećemo prodati ovu tehnologiju policiji”, navela je kompanija u saopštenju, prenosi Rojters.

Dan ranije je kompanija „Amazon” uvela jednogodišnji moratorijum na policijsku upotrebu njenog softvera za prepoznavanje lica, prenosi Tanjug.

Smrt Afroamerikanca Džordža Flojda tokom policijske akcije izazvala je bojazan da bi tehnika prepoznavanje lica mogla biti zloupotrijebljena i nezakonito korišćena protiv demonstranata na protestima.

„Kad čak i tvorci prepoznavanja lica odbijaju da prodaju svoju tehnologiju zato što je toliko opasna, zakonodavci ne mogu više da negiraju da su naša prava i slobode ugroženi”, rekla je Mer Kejgl, pravni zastupnik Američke unije za građanske slobode.

Kongres već mjesecima razmatra moguću regulativu tehnologije.

politika.rs

Leave a Reply