Ljepotice koje su obilježile SFRJ (1) – Olivera Katarina

Njihova ljepota bila je potpuno prirodna, a o stilu i stavu uglavnom su se brinule same

Foto: 24sata.info

Djevojka iz Beograda proslavila se kao fatalna žena, glumica i pjevačica koju su žene mrzjele, a oko koje su se muškarci na ulici tukli.

Bila je fatalna i kao žena, i kao glumica, i kao pjevačica! Šef srpskih komunista Draža Marković, slab na jagnjeće pečenje i zgodne djevojke, išao je četvoronoške dok je pjevala. Žene su je mrzjele, a muškarci se oko nje i bukvalno tukli. Jugoslavija takvu zvijezdu prije nje nije imala…

Rođena 1940. godine, odrastala je u patrijarhalnoj beogradskoj porodici rječnog kapetana Petrovića. Otac joj je bio veoma strog, pa je morala da čuči u ćošku svaki put kad bi zakasnila kući.

Iz patrijarhalne porodice

Ipak, te vaspitne metode nisu dale neke rezultate. Imala je četrnaest godina kad je počela da se zabavlja sa dvadesetogodišnjim vaterpolo golmanom Milanom Galetom Muškatirovićem, i ta će veza trajati nekoliko godina.

Čim je napunila osamnaest godina i dobila pasoš, odlazi u Pariz. Nije uspjela da ostane tamo uprkos ljepoti i atraktivnom držanju, pa se poslije godinu dana vratila u Beograd. Upisuje se na studije glume, ostavlja ljubomornog vaterpolistu i udaje se za novinara Vuka Vuča. Glumac Miloš Žutić, inače godinama zaljubljen u nju, kad je to čuo, otrovao se i jedva preživio! Brak joj je trajao dvije godine, a njegovo prezime mnogo duže.

Foto: 1.bp.blogspot.com

Progurali je obavještajci

Sa dvadeset dvije godine otpočela je vezu s Ratkom Draževićem, Titovim obavještajcem i filmskim producentom. Sedam godina je s njim živjela na visokoj nozi u Parizu, Milanu, Rimu… Dražević je od nje stvorio filmsku i pjevačku zvijezdu. Uloga u filmu „Skupljači perja“ 1967. godine donijela joj je evropsku slavu. Svojim nastupima zapalila je Kan, Njujork, Berlin, Pariz – 72 dana uzastopce punila je legendarnu salu Olimpija u glavnom gradu Francuske, a aplaudirali su joj Salvador Dali, Ani Žirardo, Širli Meklejn, Akira Kurosava, Alan Delon…

Udovica

Ratko Dražević nije htio djecu, zato se udala za potpredsjednika Beograda Miladina Šakića i u trideset prvoj godini rodila Maneta, slikara koji danas živi u Španiji. Nekoliko godina kasnije ostala je udovica i napustila umjetnost, posvetivši se sinu. Filmu se vratila 2008. godine ulogom u „Čarlstonu za Ognjenku“. Već 20 godina nemam partnera, niti mi se koji muškarac sviđa. Imala sam udvarača, ali niko nije zavrijedeo moju pažnju. Da mi je srce za nekim zadrhtalo, sad ne bih bila sama. Lično sam se odlučila na samoću, nisam željela da s nekim budem polovično u vezi – rekla je prije tri godine za medije.

Izvor: pravda.rs, kurir.rs

Leave a Reply