Lincura

Foto: snagabilja.rs

Lincura je višegodišnja zeljasta biljka, čija stabljika naraste i do jednog metra. Ima veliko lišće plavozelene boje, koje je u donjem delu stabljike široko, jajasto, dužine do 30 i širine 1,5 cm. Cvjeta u julu i avgustu mjesecu, a cvjetovi joj se sastoje od pet – šest zlatnožutih, veoma lijepih kruničnih listova. Korijen lincure veoma je razvijen, dugačak do jednog metra, debeo i sočan, i najljekovitiji je dio biljke. Sadrži glikozidne gorke materije, malo alkaloida gentianina, tanine, pektine, šećere, masno ulje i boju gentizin koja sprečava razvoj mikroorganizama.

Lincura pripremljena kao čaj koristi se za poboljšanje varenja, podsticanje funkcije želuca, jetre i žuči, kao i u slučaju slabog apetita. U planinskim krajevima odavno je poznata kao lijek protiv oboljenja stomaka i groznice. Korijen lincure pomiješan sa rakijom upotrebljava se kao oblog u slučaju upale vena.

Lincura se razmnožava sjemenom koje se polaže u zemlju u jesen, i to u dobro pripremljeno tlo, sa dosta vlage i po mogućstvu obogaćeno krečnjakom. U početku biljka veoma sporo raste, zbog čega je neophodno, da se tokom ljetnjeg perioda tek iznikla lincura dobro zaliva i čuva od jakog sunca. Druge godine biljka se rasađuje u dublje jamice, na razmaku 50×50 cm. Mora se često zalivati, a zemljište plijeviti od korova. Korijen se vadi polako, a pupoljci iz rizoma vračaju u zemlju, potom se opere pod mlazom vode, izreže na komadiće dugačke pola centimetra i suši na mjestu koje ima dobru ventilaciju. Osušen korijen lincure je žute ili crvenosmeđe boje.

Recepti

Vino od lincure
Usitnjen koren lincure u kolićini od 30-50 gr močiti 10 sati u 1 l belog vina. Zatim procijediti i piti po kašičicu triput dnevno pola sata prije jela.

Čaj od lincure
U 2,5 dl hladne vode 4 sata močiti 1 gr korijena lincure. Sat vremena prije jela popiti šoljicu čaja. Ovaj čaj odličan je protiv gorušice i nadutosti.

Izvor: zdravlje-bilje.com

Leave a Reply