Lenjin živi u Sibiru

Ruski fotograf Slava Stepanov planirao je početkom juna poslovni put u ruski region Omsk, kada se sjetio intrigantne ali mutne satelitske fotografije koju je vidio prije nekoliko godina, piše redakcija Radija Slobodna Evropa engleskom jeziku.

Stepanov je izdvojio jedan dan od svog rasporeda za Omsk da bi se odvezao do grada Tjukalinsk i – koristeći aplikaciju Gugl meps (Google Map) – postavio svoj dron kako bi jasnije pogledao šumski gaj u močvarnim predgrađima grada.

Ono što je dron otkrio u oštrim detaljima dok se uzdizao iznad močvarnog krajolika bilo je “nevjerovatno”, kaže Stepanov. Protegnuto na 300 metara, ćiriličnim slovima visine 82 metra, borovima starim nekoliko decenija ispisano ime “Lenjin”.

Vladimir Lenjin bio je osnivač i prvi komunistički vođa Sovjetskog Saveza. Nakon njegove smrti 1924. godine, postao je svojevrsno “božanstvo” Sovjetskog Saveza.

Stepanov kaže: “Sa zemlje je to bilo poput šetnje običnom šumom, ali onom koju je zasadio čovjek. Sva su stabla posađena u ravnoj liniji”.

Stepanov, koji je proučavao rijetko fotografisane geoglife koji su razbacani po bivšem Sovjetskom Savezu, kaže kako su stabla najvjerovatnije posađena 1970-ih za jednu od mnogih sovjetskih godišnjica kada je postojao pritisak da se dokaže posvećenost komunističkom sistemu.

“U SSSR-u ljudi su bili vrlo fokusirani na godišnjice, posebno na Lenjinov rođendan i godišnjicu Oktobarske revolucije 1917.”, kaže Stepanov.

“Svaka fabrika, svako preduzeće ili čak čitava sela pokušali su nekako čestitati više, jače, snažnije; biti zanimljiviji i uočljivijih od ostalih. Između ostalog, postojala je ideja da će komunizam biti vječan.”

Tri osobe u Tjukalinsku, uključujući lokalnog učitelja, razgovarale su sa RFE/RL. Iako su svi znali za Lenjinovu šumu, niko nije bio siguran kada je posađena ili zašto. Godine 1970. obilježena je stota godišnjica Lenjinovog rođenja.

Šumske političke izjave nisu svojstvene sovjetskom totalitarizmu. Poznato je da su sljedbenici Adolfa Hitlera u nacističkoj Njemačkoj takođe zasadili drveće koje je svake jeseni i proljeća, u kontrastu s okolnim zimzelenim borovima, prikazivalo svastiku.

Šumski lug u obliku svastike navodno je posječen početkom 2000-ih, ali je još jedan ostatak evropske diktature još uvijek vidiljiv na planini iznad italijanskog grada Antrodoka, blizu Rima.

Za vrijeme vladavine italijanskog fašističkog diktatora Benita Musolinija, riječ “DUX”, latinski izraz za “Duce” (vođa), napisan je na boku planine Monteđano. Svake zime snijeg napravi kontroverzni testament Musoliniju vidljiv desecima kilometara daleko.

RSE cdm.me

Leave a Reply