Legenda o caru Trojanu

Foto: novosti.rs

Car Trojan je svake noći, iz svoje tvrđave, čije se razvaline i danas mogu vidjeti na planini Cer kod Šapca, prelazio rijeku Savu i u Sremu otimao djevojke. Jedna od poznatih legendi šabačkog kraja kaže da mu je omiljeno svratište bilo jedno selo kod obližnje bare Zasavice, a pobijeđen je zahvljajući dovitljivosti, osobini koja je na cijeni kako u Mačvi, tako i u Sremu.

Cer je mnogo više od rezervata prirode, uvjerava nas Ana Pavlović, turistički vodič specijalizovan za ovu planinu. Tu se ukrštaju istorija, mitovi i legende, a među njima najveću jezu budi Trojanov grad – dom najozloglašenijeg demona u staroslovenskoj mitologiji. Prema predanju, imao je tri glave: jednom je jeo ljude, drugom ribe, a trećom životinje. Ipak, najveća poslastica bile su mu – mlade djevojke.

– Vuk Karadžić piše da je Trojan od meštana Širina kod Zasavice zahtijevao da mu svake noći obezbijede djevojku, koju će da obljubi. U suprotnom, stajala je prijetnja da se na selo sruši sav njegov gnijev. U početku ljudi su strahovali, i bez pogovora izvršavali naredbe. Kada im je najzad dodijalo, mještani su otišli po savjet kod svetog Dimitrija koji je, navodno, služio kod cara Trojana – prepričava ovu legendu Ana Pavlović.

Sveti Dimitrije je, kako predanje dalje kaže, od Trojana saznao za njegov najveći strah – od Sunca i svitanja. Odmah je otrčao do očajnih Sremaca i rekao im da posijeku jezike svim pijetlovima, kako ne bi upozorili na dolazak zore. Posavhetovao ih je i da, dok car bude zanesen novom djevojkom, napune konjima zobnice pijeskom.

– Kada je Trojan shvatio da su pijetlovi nijemi, bilo je prekasno. Ni konji nisu htjeli da se pomaknu, jer su im zobnice bile preteške. Uspaničen, krenuo je ka svom gradu, međutim Sunce je bilo nemilosrdno. Tako je Trojan u selu Štitar izgubio štit, u Tabanoviću je izgubio tabane, u Slepčeviću je oslijepio, u Glušcima ogluvio, a u selu Desić je nestao – priča Ana Pavlović.

Postoji još jedna legenda o ovom staroslovenskom demonu, koja je u potpunosti vezana za planinu Cer. Svako mitsko biće u staroslovenskoj mitologiji imalo je mračnu i svetlu stranu. U drugoj varijanti, car Trojan je bio i dobar i loš. Naime, ovaj demon bio je sposoban da voli, ali njegov način da pridobije nečiju ljubav – bio je pogrešan.

Prema tom predanju, car Trojan se zaljubio u cersku vilu, kojoj je sva moć bila sadržana u kosi i u plaštu. Pošto ga vila nije željela, na prevaru joj je uzeo plašt, i primorao je da ostane pored njega. Ona mu je rodila pet kćeri: Soku, Kosanu, Vidu, Koviljku. Ipak, osvetila mu se i zbog ukradenog plašta i proklela ga da petu kćer nikada ne pronađe niti joj sazna ime.

Osmatračnice za napade
Trojanov grad je rimsko utvrđenje iz 3. vijeka prije nove ere. Od ogromnog kompleksa u kojem su boravili rimski vojnici, danas je ostala samo kula osmatračnica i dio odbrambenog zida. Kosanin grad je takođe rimsko utvrđenje, a nastalo je vijek kasnije. Sa lokacije Kosaninog grada Rimljani su osmatrali granicu istočnog i zapadnog carstva koja je često bila napadana od strane raznih plemena.

Zapuštena ljepota
Uprkos značajnoj istoriji i prirodnim ljepotama, planina Cer je zapostavljena. Tek je prije dvije godine, po dobijanju licence, Ana Pavlović samoinicijativno pokrenula turističke ture na ovu planinu. Kako je rodom iz Tekeriša, čitav život je vezana za Cer.
– Oduvijek mi je želja bila da svoju ljubav prema ovoj planini prenesem što većem broju ljudi. Nažalost, Cer je veoma zapušten, a od 15. juna počinje nova turistička sezona – žali se Ana.

Izvor: A. Delić novosti.rs

Leave a Reply