Lavanda

Redovito korišćenje može smanjiti anksioznost i ublažiti depresiju. Može se koristiti u aromaterapiji za opuštanje

Foto: forwallpaper.com

Lavanda spada u jednu od najpoznatijih i najraširenijih ljekovitih biljaka. Najpoznatiji dio lavande je eterično ulje. Dobija se destilacijom pomoću vodene pare svježih svjetova (do 0,5%) lavande. Postoje brojne podvrste, koje se uzgajaju duž Evrope (Španija, Italija, Francuska…).

Lavanda je polugrm visok oko 60 cm bujnih sivozelenih grana. Ljubičasti cvjetovi grupirani su u klasove i javljaju se sredinom ljeta. Beru se rano ujutro od jula do septembra. Suši se u hladu na prozračnom mjestu.

Eterično ulje je bistra svjetložuta tečnost svojstvenog mirisa i ljutog i gorskog ukusa. Za miris eteričnog ulja je zaslužan kamfor. Koristi se kao rubefacijens, korigens mirisa i insekticid. Ima jako antiseptičko djelovanje. Pomaže pri zacjeljivanju rana, opekotina, pri ubodu insekata. Djeluje umirujuće i antidepresivno, stimulira cirkulaciju. Koristi se u slučaju migrena, grčeva i bronhijalne astme. Koristi se i kao kupka, ulje koje se utrljava ili se inhalira. Redovno korišćenje može smanjiti anksioznost i ublažiti depresiju. Može se koristiti u aromaterapiji za opuštanje.

Upotrebljavaju se gotovi dodaci kupki, čajni preparati ili eterično ulje.

Čaj od lavande ima opuštajući učinak 

Čaj: 1 do 2 čajne kašičice cvjetova preliti s 1,5 dl vrele vode, pokriti i ostaviti da odstoji 10 minuta. Piti prije spavanja.

Lavanda je efikasnija ako se miješa s kamilicom u jednakim dijelovima. Dvije pune kašičice čaja preliju se s pola litre vrele vode i ostavi da stoji poklopljeno 10 minuta. Piju se tri šolje dnevno.

Foto: datawallpaper.com

Kupka
100 g osušenih cvjetova lavande preliti s 2 l vode. Ostaviti da odstoji 5 minuta i potom dodati kupku. Otprilike 30 do 60 minuta prije spavanja kupati se u tome 20 minuta.

Nuspojave
Eterično ulje može u rijetkim slučajevima izazvati alergijske reakcije.

U kulinarstvu
Lavanda se koristi kao začin i kao konzervans. U prošlosti bila vrlo upotrebljavana u prehrani, ali se cvijet polako danas vraća u prehranu. Cvijet engleskih vrsta Lavandula angustifolia je finijeg i blažeg mirisa u odnosu na našu lavandu, pa se zbog slatkastog mirisa najviše koristi za deserte, kreme i kolače. Lavanda se koristi i kao začin, i to njeni mladi izboji, za ribu i meso. Može se dodati u ulje kako bi se dobila posebna aroma.

Uzgoj
Po vrtovima se mogu pronaći brojne vrste lavande koje se uzgajaju radi izgleda i mirisa, ali se uzgaja i komercijalno radi eteričnog ulja. Postoje vrste koje imaju bijele ili ružičaste cvjetove, dlakave listove, i druge osobine. Svim vrstama je zajedničko da im je potrebno puno Sunca i suvih uslova, ne odgovara im vlaga, a mraz ih može uništiti. Prve godine uzgoja se preporučuje sprječavanje cvjetanja biljaka kako bi stvorile grm. Cvjetovi se beru prije otvaranja, a biljku zimi treba obrezivati kako bi bila uredna i lijepo izgledala.

Izvor: ljekovitobilje.weebly.com

Leave a Reply