Kupci „Avale” najavljuju digitalizaciju filmova

Foto: wikimedia.org

„Na forumima vidim da ljudi komentarišu kako su prodati filmovi  ̓Avala filma̕. Nisu prodati filmovi, oni su u Kinoteci, prodata su producentska prava na filmove” – kaže za naš list direktor Kinoteke Radoslav Zelenović, koji dodaje da je u prethodne četiri godine predlagao da se nacionalizuje fond filmova i da država bude titular tog fonda. Jedan od prijedloga, kako kaže, uputio je tada i Ministarstvu kulture, i na to pismo nikad nije dobio odgovor. Zelenovića ovih dana pitaju da li će možda nekome pasti na pamet da uskoro proda i Kinoteku…

Pravni savjetnik „Filmskog puta” Dejan Petrović izjavio je ovih dana medijima da filmove niko neće uzeti i skloniti. „Oni će i dalje biti na programu domaćih televizija, čuvaće se u Kinoteci. Novac od autorskih prava ići će ’Avala filmu’. Privatizovan je i ’Dunav film’, ’Ineks’, ’Zastava’, ’Union’, i svi oni su imali kataloge zbog kojih se niko nije bunio. Svi ti filmovi se i dalje prikazuju na televiziji”, rekao je Petrović listu „Danas”, dodajući da nije postojao pravni okvir da se filmski katalog izdvoji iz stečajne mase.

Kako „Politika” saznaje, kupci „Avala filma” imaju namjeru: da na prostoru nekadašnjeg „Avalinog” studija u Košutnjaku investiraju u osnovnu tehničku bazu za proizvodnju domaćih i svjetskih koprodukcija, da urade digitalizaciju filmskog fonda „Avala filma” i posebno podsjećaju da se prava autora ne mogu otuđiti.

Na tribini o „Avala filmu”, održanoj preksinoć u bioskopu „Zvezda”, nekadašnji direktor Agencije za privatizaciju Branko Pavlović rekao je da je Zakon o stečaju, kao i ostali reformski zakoni, napravljen tako da se pregaze pravni principi, jer ne postoji mogućnost žalbe višoj instanci. On je naglasio da Kinotekin zahtjev da se producentska prava izuzmu iz stečaja nije odbijen, već odbačen, jer nije Kinoteka stranka u sporu, već Ministarstvo kulture koje je pisanim putem trebalo da se obrati Ministarstvu privrede, a oni Agenciji za privatizaciju, i objasni da je riječ o filmovima od strateškog kulturnog značaja, a potom da o tome odluči vladi.

Pavlović smatra da je ovo još jedan dokaz da vlada samo sprovodi određeni model MMF-a, i kaže da su u ovom slučaju, sa pravne strane, sve opcije zatvorene, ali dodaje da kritična masa građana može da se organizuje, i da animiranjem javnosti proba nešto da učini.

Na tribini je rečeno da će zbog prodaje producentskih prava, Srbija moći da ima ozbiljan problem sa koproducentima iz regiona i Evrope. Ostaje da javnost budno prati da li će biti poštovane namjere novog vlasnika „Avala filma”, ili će sve završiti kao i sa prodajom „Beograd filma”, kada su, uprkos javno izrečenim obećanjima, i ugovornim obavezama, nestali beogradski bioskopi.

„Avala” prodata bivšem taksisti iz Pančeva?
Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović” saopštio je da je „Avala film” prodat bivšem taksisti iz Pančeva Saši Ćoroviću, koji je vlasnik hipoteke nad firmom „Filmski put” izvjesnog Mišela Babića iz Francuske.
U saopštenju se navodi da je „Avala film” „knjiški primjer pljačkaške privatizacije” koja je sprovedena u Srbiji, uz direktno saučesništvo države.
Firma „Filmski put”, koja je kupac „Avala filma”, registrovana je pre samo mjesec dana sa kapitalom manjim od 500 evra.
Prema podacima Agencije za privredne registre, vlasnik firme je izvjesni Mišel Babić iz Pariza, ali cijela njegova firma je 2. aprila 2015. godine stavljena pod hipoteku, što ukazuje da je pravi kupac u stvari vlasnik te hipoteke Saša Ćorović, bivši taksista iz Pančeva.
Kad je utvrđivana početna cijena od svega 8,2 miliona evra po kojoj je i prodata firma, pravo korišćenja vrijednih 37 hektara procijenjeno je na nula dinara.
Procjenjivana je samo vrednost 20.000 kvadrata trošnih objekata, a ona je ništavna, navodi se u saopštenju.
Pokret „Dosta je bilo – Saša Radulović” upozorava tužilaštvo da ispita sve okolnosti prodaje i odgovori na pitanje ko je izvukao korist iz posla od kog Srbija ima štetu.

Ministarstvo kulture: Kinoteka imala propuste
Ministarstvo kulture i informisanja formiralo je Komisiju za vanredni nadzor nad primjenom Zakona o kulturnim dobrima, koja je prvog dana rada utvrdila da Jugoslovenska kinoteka nije ispunila svoje zakonske obaveze po osnovu Zakona o kulturnim dobrima iz 1994. godine i da nije donijela nijedno rješenje kojim se filmska građa utvrđuje za kulturno dobro i definišu adekvatne mjere zaštite.
Da je Jugoslovenska kinoteka izvršila svoju zakonsku obavezu, kompletan filmski fond „Avala filma” ne bi ušao u stečajnu masu ovog preduzeća, dok bi Kinoteka imala bi pravo preče kupovine.
Ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac potpisao je juče nalog Jugoslovenskoj kinoteci da, na osnovu stručnih kriterijuma, hitno donese rješenja o utvrđivanju dijela iz fonda „Avala filma” za kulturna dobra i nove vlasnike upozna sa mjerama zaštite i njihovim zakonskim pravima i obavezama.
Ministarstvo kulture i informisanja očekuje da Jugoslovenska kinoteka izvrši hitnu kategorizaciju filmske građe koja se čuva u njenom arhivu, s obzirom na činjenicu da nijedan film od 1980. godine nije utvrđen za kulturno dobro od izuzetnog značaja.
Imajući u vidu ustanovljene propuste u radu Jugoslovenske kinoteke, Ministarstvo kulture i informisanja pojačaće nadzor u svim institucijma čiji je osnivač Republika Srbija.
Danas će u Ministarstvu privrede biće održan sastanak ministra kulture i informisanja, ministra privrede i v. d. direktora Jugoslovenske kinoteke sa novim vlasnicima „Avala filma”.

Izvor: politika.rs

Leave a Reply