KotorArt fesival – manifestacija od nacionalnog značaja

XV Međunarodni festival KotorArt od  1. do 12. jula predstaviće 15 žanrovski raznovrsnih profesionalnih pozorišnih predstava, koje će izvesti umjetnici iz Južne Koreje, Turske, Španije, Njemačke, Ukrajine, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bugarske…

a1
Foto: www.kotorart.me

Danas najkompleksniji festival umjetnosti u zemlji, KotorArt nosi predznak manifestacije od nacionalnog značaja, uživa međunarodni ugled, okuplja velike svjetske umjetnike, i svojim kvalitetom i raznolikošću privlači najširi dijapazon publike. Osnovne vrijednosti ove složene, multiumjetničke manifestacije su umjetnički kvalitet, diversifikacija programa i publike, trošenje preko 80% budžetskih sredstava na programe, proširivanje aktivnosti festivala kako vremenski, tako i na druge oblasti (edukacija, turizam, ekološke aktivnosti, izdavaštvo, itd.), snažna povezanost sa lokalnom zajednicom i jačanje duha pripadnosti, te težnja da festival doprinese kreiranju grada, umjesto pukog korištenja.

KotorArt Kotorski festival pozorišta za djecu će u tradicionalnom terminu od 1. do 12. jula donijeti 15 žanrovski raznovrsnih profesionalnih pozorišnih predstava, koje će izvesti umjetnici iz Južne Koreje, Turske, Španije, Njemačke, Ukrajine, Slovenije, Hrvatske, Srbije, Bugarske, itd. Uz reprizna izvođenja predstava Guliver, Kako rastu veliki ljudi i Kinez, koje su u prethodne tri godine nastale kao festivalske (ko)produkcije, festival će publici ponuditi i dvije premijere. U koprodukciji sa Gradskim pozorištem Podgorica, biće izvedena predstava za mlade Kavez, koju po sopstvenom tekstu nagrađenom na 2. Konkursu za najbolji dramski tekst za djecu i mlade u Crnoj Gori režira Mirjana Medojević. U saradnji sa kulturnim centrom Nikola Đurković, predstavom DA DA Šekspir, koja uvodi najmlađe u stvaralaštvo Viljema Šekspira, biće obilježeno 400 godina od smrti ovog pisaca, kao i 100 godina od nastanka dadaizma.

I ovogodišnji festival donijeće i izuzetno kvalitetan i obiman edukativni program, kao i izložbe, koncerte, književne i multimedijalne večeri, ekološke i animacione programe, filmove, instalacije. Izdavanje knjige Njegoš za djecu – kako rastu veliki ljudi, u standardnoj i interaktivnoj elektronskoj formi nastaviće prije nekoliko godina započetu izdavačku djelatnost festivala. Po prvi put, kao zaseban segment, prije početka samog festivala, biće realizovan program Scena za mlade, koji će ugostiti pozorišno stvaralaštvo mladih iz zemlje i regiona. Cilj je da u narednih nekoliko godina Scena za mlade, u saradnji sa festivalima srednjoškolskog teatra iz regiona, preraste u zaseban festival koji će se odvijati pod okriljem Fondacije Kotorski festival pozorišta za djecu.

KotorArt Don Brankovi dani muzike biće svečano otvoreni 13. jula, programom pod nazivom Decenija, kojim se obilježava desetogodišnjica obnavljanja državne nezavisnosti, ali i deset godina od smrti don Branka Sbutege, istaknutog humaniste, intelektualca i kulturnog poslenika, koji je i jedan od osnivača KotorArt-a. Program otvaranja, u saradnji sa Muzejom Perast obuhvata izložbu radova Veselina Banjevića pod nazivom Ex Voto, posvećenu uspomeni na don Branka Sbutegu, kao i promociju Sbuteginih sabranih djela. U večernjim satima, na pjaci sv. Tripuna premijerno će biti prikazan dokumentarni film u produkciji RTCG posvećen don Branku Sbutegi.

Na istom mjestu, Festivalski orkestar KotorArt-a, pod dirigentskom palicom maestra Mira Homena, uz soliste čelistu Dmitrija Prokofijeva i sopranistkinju Oliveru Tičević izvešće djela Nine Perović, Aleksandra Perunovića i Ive Josipovića. Riječ je o tri svjetske premijere djela koja su, inspirisana opusom don Branka Sbutege, nastala kao porudžbine KotorArt-a. 30. i 31. jula, na koncertima pod nazivom Miloš Invites, nastupiće gitarista svjetske reputacije Miloš Karadaglić. U okviru saradnje sa kompanijom Luštica Bay, prvi koncert biće održan u sklopu ovog ekskluzivnog kompleksa, a drugi na Ljetnjoj pozornici u Kotoru. Dok je Karadaglić do sada na Don Brankovim danima muzike svirao resitale i nastupao sa orkestrom, ovaj put će nastupiti u kamernom sastavu. Pored njega, kotorskoj publici će se predstaviti još dvoje mladih i svjetski afirmisanih umjetnika, koji takođe ekskluzivno snimaju za Deutche Grammophon: prvi klarinetista Berlinske filharmonije, Andreas Ottensamer i Ksenija Sidorova “ambasadroka harmonike” kako je naziva kritika.

KotorArt Međunarodni festival klapa Perast obilježiće petnaestu godišnjicu sa 8 vrhunskih klapskih koncerata, koji će se održavati po cijeloj Boki tokom cijele ljetnje sezone, što predstavlja značajno različitu programsku koncepciju u odnosu na dosadašnje festivale. Prvi koncert, kvalifikacije regionalnih ženskih klapa biće održan 1. jula u Herceg Novom, dok će 2. jula u Tivtu biti održan kvalifikacioni koncert za muške klape iz regiona. Pod pokroviteljstvom Odbora za proslavu 10 godina crnogorske nezavisnosti 16. jula u Kotoru na kvalifikacionom koncertu nastupiće najbolje crnogorske klape, dok će se, takođe u sklopu obilježavanja desetogodišnjice obnove nezavisnosti, 28. jula u Perastu, u okviru finalnog programa, promovisati jubilarni festivalski CD. Istog dana biće predstavljen i časopis Lirica br. 4, koji je posvećen Dionisiu de Sarnu San-Giorgu, koji je kod nas poznat kao autor opere Balkanska carica, dok je njegov doprinos u zapisivanju tradicionalnih pjesama u zbirci Uspomene iz Perasta (1896.) manje poznat. Finalni festivalski koncerti odvijaće se u Perastu 29. jula, kada će biti održan koncert Novih klapskih pjesama i mješovitih klapa, dok će publika 30. jula biti u prilici da čuje najbolje interpretatore ženskih, muških i mješovitih klapa iz Crne Gore i regiona. Festival će zatvoriti dva koncerta u avgustu, koja će u Perastu i Kotoru, pod nazivom Poklon gradu, održati poznata klapska imena.

KotorArt Kotor APSS, u okviru teme ponovne upotrebe zapostavljenih izgrađenih struktura, obezbijediće uvid u svjetsku arhitektonsku praksu i teorijska razmatranja, koja nameću temu ponovne upotrebe kao inteligentan izbor za objekte kulturnog karaktera. Kotor APSS je i važan partner Projekta Solana Ulcinj, koji odgovara na temu ovogodišnjeg Venecijanskog bijenala arhitekture Izvještavanje sa fronta. Ovom temom umjetnički direktor Bijenala, čileanski arhitekta Alehandro Aravena želi da pokaže snagu i vitalnost arhitekture kao profesije koja daje prijedloge za sve veće složenosti našeg svijeta, u cilju poboljšanja kvaliteta izgrađenog okruženja i kvaliteta života uopšte.

Izvor: cdm.me

Leave a Reply