Koliko treba vjerovati intuiciji?

Foto: chinesemedicineliving.com

Često nam se čini da se intuicija javlja iz nekog misterioznog unutrašnjeg izvora, ona u stvari predstavlja dio nesvjesnog razmišljanja, to jest onog dijela mozga koga nismo sasvim svjesni.

Ponekad nam logika kaže jedno, dok nas osjećaj vodi u drugom pravcu. Kako tada postupiti? Da li treba vjerovati svom osjećaju ili sopstvenom razumu.

Neke osobe smatraju da ih osjećaj nikad ne vara, ali to nije tačno. Naučnici su dugo analizirali osećaj intuicije, i došli do zaključaka da istinitost intuicije zavisi od situacije. U nekim slučajevima može biti tačna, dok u nekim može potpuno da nas zavara.

Ljudski mozak nije savršen, i često se u donošenju odluka vodi prečicama i kraćim putevima, umjesto da realno sagleda sve dostupne informacije. Zato se često naša intuicija vodi predrasudama. Isto tako, čovjek je sklon da uvijek gleda pozitivno na budućnost i na cijelu situaciju, pa zato često možemo da neku situaciju vidimo optimističnijom nego što ona stvarno jeste. U kojim situacijama treba slušati intuiciju, a u kojim ne?

Intuiciju treba slušati:

1) U situacijama u kojim imamo iskustva

Dokazano je da naše nesvjesno mišljenje bolje razmišlja od onog svjesnog, ako smo se često puta nalazili u toj situaciji. Na primjer, stručnjak za umjetnička djela, može u jednoj sekundi, bez ikakve analize i provjere, pa čak i realnog objašnjenja, da primijeti falsifikat umjetničke slike. Isto tako je dokazano da vatrogasci mogu da predvide kretanje požara i njegov uzrok u par sekundi, iako ni sami sebi ne mogu da objasne kako. To je sve posljedica iskustva, kada je mozak toliko puta bio u sličnoj situaciji da odmah može da osjeti šta jeste ili nije u redu.

2) Kada mislite da vaše zdravlje nije dobro

Kada god osjetite da vam se nešto čudno dešava sa tijelom, ali vas doktor umiruje da vam nije ništa i da je to prolazno, uvijek potražite drugo mišljenje. Osim ako niste hipohondar, morate da potražte objašnjenje za tu situaciju.

3) Kada donosite odluke vezane za sebe

U principu, prilikom donošenja odluka uvijek možete pogriješiti. Ali je naučno dokazano da ćete se manje kajati, ako ste odluku donijeli sami na osnovu intuicije, nego ako vas je neko drugi u nešto ubijedio ili ste se vodili pukom logikom.

Nemojte da se vodite intuicijom kada:

1) Procjenjujete druge ljude

Prilikom procjene ljudi koje, dobro ne poznajemo, često se rukovodimo predrasudama i prvim utiskom. Na primjer, ako nam neko kaže da je Rus, mi odmah pretpostavimo da on voli da pije, ili ako nam neko kaže da sluša hevi metal, mi pretpostavimo da je agresivna osoba itd. To uopšte ne mora da bude tačno, i može nas navesti na loše odluke. Uvijek sačekajte da upoznate bolje neku osobu, prije nego što donesete sud o njoj.

2) Kada procjenjujemo da li neko govori istinu

Dokazano je da neke osobe mogu biti veoma dobre u laganju. A niko od nas nije dobar u prepoznavanju lažova, pa stoga pokušajte da razmislite nekoliko puta prije nego što odlučite da li ćete nekome da vjerujete ili ne.

3) Kada je u pitanju promjena

Ljudski mozak je sklon tome da voli statično stanje, status kvo. Zato kada god nam se ukaže prilika za promjenu, prva situacija može biti da poželimo da ništa ne mijenjamo. Lakše nam je da ostanemo u poznatoj situaciji, umjesto da probamo da nešto promijenimo.

Izvor: daliznate.com

Leave a Reply