Kokotac – medena djetelina

Foto: val-znanje.com

Kokotac je dvogodišnja zeljasta biljka, visine do dva metra, čiji su listovi slični onima koje ima djetelina, dok su sitni, žuti cvjetovi skupljeni u grozdaste cvasti. Osušen kokotac prijatno miriše na med, jer prilikom sušenja nastupa fermentacija. Prevod latinske biljke znači – medena djetelina, a kokotac raste u divljini na pjeskovitom zemljištu, pored puteva, rijeka, kanala, nasipa, željezničkih pruga i napuštenih mesta. Obloge od biljke kokotac ublažavaju bolove, a čaj liječi migrenu, bolesti bubrega i stomačne grčeve.

Biljka kokotac cvjeta od jula do septembra mjeseca. U julu se sakupljaju vrhovi grana sa cvjetovima dok se lišće bere u avgustu. Ako kokotac istrune, ne smije da se koristi, jer može izazvati krvarenje. Od davnina se koristi kao lijek za ublažavanje bolova, a upotrebljava se u mastima i melemima za spoljnu upotrebu. U narodu je poznat kao odličan lijek za oči, migrenu, grčeve kod djece, ublažavanje bolova, kod bolesnih bubrega, reume… Kokotac ne teba često koristiti jer sadrži fitoelement kumarin koji može da ima i štetno dejstvo. Opojni kokotac našao je mjesto i u najkvalitetnijim švajcarskim sirevima gde se koristi kao začin. Zbog svoje neodoljive arome pronašao je svoje mesto i u kozmetologiji.

Čaj od biljke kokotac

Veliku kašiku biljke kokotac pariti sa 2,5 dl ključale vode. Tome dodati kašičicu meda i ostaviti da odstoji deset minuta, a zatim procijediti. Popiti malu šoljicu čaja nekoliko puta na dan.

Ulje protiv glavobolje

Ako se kokotac potopi u maslinovo ulje i na suncu drži 14 dana, dobiće se tečnost koja blagotvorno deluje na sve vrste glavobolje, dok parenje uha čajem od ove biljke efikasno ublažava bolove u slučaju upale.

Vino za prehladu

Kašiku osušenog lišća i cvjeta biljke kokotac kuvati sa velikom kašikom meda 5 minuta u 2 dl vina. Tako spravljen napitak olakšava mokrenje i čisti pluća od sluzi u slučaju prehlade. Piti po šoljicu u malim gutljajima, tokom dana.

Izvor: zdravlje-bilje.com

Leave a Reply