In memoriam: Rudolf Slačala

Foto: glassrpske.com

Rudolf Slačala, istaknuti prijedorski slikar, preminuo je u srijedu, 12. avgusta. Slačala je autor brojnih radova, među kojima su mozaici na sakralnim objektima, kao što su dio enterijera katedrale u Banja Luci i mozaik u katoličkoj crkvi Svetog Josipa u Prijedoru.  Završio je Školu za primijenjenu umjetnost u Sarajevu, smjer zidne tehnike, a bavio se mozaikom, koji je radio od prirodnih materijala, tehnikom koju je doveo gotovo do savršenstva.

,,Sa Rudolfom Slačala družim se od šezdesetih godina i pošto smo zajedno pohađali Srednju umjetničku školu u Sarajevu, odlično znam kako je on tretirao umjetnost. U vrijeme dok smo se bavili klasičnim studiranjem Srednje umjetničke škole on je imao takve anticipacije koje u velikoj mjeri podsjećaju na savremene tokove, tj. na neki način je bio preteča moderne i postmoderne, a naročito konceptualne umjetnosti”, kaže akademski slikar Predrag Marjanović za Slobodnu riječ.

Slačalina kinetička skulptura na vodi postavljena je nedavno na rijeci Sani kod gradskog mosta, a autorova želja bila je da stvori umjetničko djelo koje će predstavljati stilizovane oblike akva flore i faune, izražene kroz apstrakciju.

Foto: prijedor24h.com

,,Njegov dizajnerski rad bio je izuzetno snažan i često je pobjeđivao na konkursima za idejna rješenja grbova gradova, znakova i slično. Posljednja njegova instalacija postavljena na rijeci Sani ima ekološku poruku, a radi se o florealnim stilizovanim oblicima. Ova instalacija  oduševila je Rudijeve sugrađane, a posebno djecu”, dodaje Marjanović.

Slačalino posljednje umjetničko djelo predstavlja ukras rijeke i grada, a ostalo je da svjedoči o tome da veliki stvaraoci žive vječno kroz djela koja su ostavili iza sebe. 

,,Izrazito duhovit čovjek. Neodoljivo je podsjećao na Zuka Džumhura, Momu Kapora i druge velikane duha i dosjetke. U umjetnosti nikada se nije mnogo laktao, jer je smatrao da je rad dovoljan sam po sebi”, zaključuje Marjanović.

Rudolf Slačala sahranjen je 13. avgusta na katoličkom groblju u Prijedoru.

Bojana Obradović

Leave a Reply