GASF 2015 – Veza Herceg Novog i klasične gitare

Foto: wikimedia.org

Međunarodni ljetnji festival klasične gitare, Guitar Art Summer Fest, održaće se od 15. do 20. avgusta u Herceg Novom po deseti – jubilarni put, na Kanli kuli i na Trgu od muzike. Festival će u subotu u 21 čas, na Kanli kuli, otvoriti Vlatko Stefanovski i Miroslav Tadić, nakon čega će publika imati priliku da čuje Tadića i Braću Teofiloviće, a zatim i zajednički nastup sve četvorice umjetnika.

,,GASF već deset godina posjećuju mladi talenti koji unapređuju gitarsko znanje i vještine sa profesorima u okviru master classa. Tradicionalno organizujemo koncert svih učesnika, pa ćemo u utorak – 18. avgusta na Trgu od muzike upriličiti takav događaj”, kazao je direktor i osnivač manifestacije Boško Radojković.

Kako je saopšteno, u nedjelju će posjetioci Festivala moći da slušaju Guitaneon duo – Aleksandar Nikolić i Zoran Anić, a u ponedjeljak je planiran koncert Amire Medunjanin, dok će petog dana Festivala ljubitelji fado muzike biti počastvovani koncertom portugalskog maestra Antonia Šainja.

GASF 2015 će zatvoriti ansambl u sastavu Srđana Bulatovića, Darka Nikčevića i Dragoljuba Đuričića.

,,Naš ljetnji kamp gitare će se održavati svakog dana u prijepodnevnim satima u Muzičkoj školi u Starom gradu, a namijenjen je svima bez obzira na predznanje i godine. Takođe spajamo umjetničke aktivnosti u multimedijalni program pa će Vanja Đuberić, Vanja Vikalo i Nikola Ćurčin, svako u svom mediju, predstaviti vezu između Herceg Novog i gitare. Ova angažovana izložba na otvorenom biće predstavljena duž putanje Starog grada”, dodao je Radojković.

Organizatori su pripremili i retrospektivu prethodnih festivala kroz fotografije čiji je autor Želimir Gvojić, a koje će biti izložene na Trgu od muzike.

,,Guitar Art Summer Fest predstavlja profesionalnu i stručnu manifestaciju koja svakog ljeta okuplja klasične gitariste svih profila, među kojima su i vodeći svjetski gitaristi. Primarni cilj ovog projekta je razmjena znanja, prakse i iskustava, kao i upoznavanje sa domaćim i svjetskim tokovima u savremenoj gitarističkoj pedagogiji i koncertnoj praksi. Po prvi put kod nas se ostvaruje i ponuda i koncept radnog ljetovanja kroz raznovrsne slobodne aktivnosti”, zaključuju u organizaciji.

Bojana Obradović

Leave a Reply