Evropa prednjači u svijetu sa najviše milijardera

Foto: dragas.biz

Broj milijardera na globalnom nivou porastao je prošle godine za 8,5 odsto na rekordnih 2.825. Njihovo zbirno bogatstvo je povećano za 10,3 odsto na 9,4 biliona dolara, piše Biznis Info.

Prošle godine se u Aziji pojavilo više novih milijardera nego u bilo kojoj drugoj regiji svijeta, prema dokumentu organizacije Wealth-X “Popis milijardera 2020. godine”.

Bogati u Aziji oporavili su se od fluktuacija na tržištu u 2018. godini i zabilježili pozitivan učinak, kako u broju milijardera tako i u ukupnom bogatstvu u 2019. godini.

Ukupna populacija milijardera Azije rasla je 12 odsto tokom godine i dostigla 758 pojedinaca, u odnosu na 677. Njihovo kumulativno bogatstvo poraslo je za 11 odsto na 2,4 biliona dolara.

Sveukupno, Azija je potvrdila svoju poziciju regije s trećim najvećim brojem milijardera na svijetu – sa 26,8 odsto.

Globalni lider i dalje je Evropa koja broji 847 milijardera (30 odsto), a slijedi Sjeverna Amerika, u kojoj živi 834 milijardera (29,5 odsto). Sjeverna Amerika ima najveći ukupni fond bogatstva od 3,5 biliona dolara.

Podaci juče objavljenog izvještaja su prikupljeni prije početka pandemije.

Kada je riječ o Aziji, najviše milijardera je u Kini – 342, što je 20 odsto više u odnosu na prethodnu godinu.

Gledano po zemljama, Kina je država sa drugim najvećim brojem milijardera, nakon SAD koje su zadržale lidersku poziciju.

Većina milijardera su muškarci (88 odsto), a prosječna starost im je 66 godina. Manje od 10 odsto ih je ispod 50 godina.

Više od polovine (58 odsto) su self-made milijarderi, odnosno oni koji su sami stekli bogatstvo (nisu ga naslijedili).

Veliki dio bogatstva je generisan kroz bankarski sistem i finansije, industriju i nekretnine, ali i tehnološki sektor.

biznisinfo.ba cdm.me

Leave a Reply