Aja Sofija muzej ili džamija – odlučiće sud

Foto: Radio Bijelo Polje

Vraćanje istanbulske Aja Sofije u džamiju izazvalo bi razdor, izjavio je vaseljenski patrijarh Vartolomej, prije presude turskog suda o zgradi koja je muzej od 1934. godine.

Predsjednik Turske Tajip Erdogan predložio je vraćanje Aja Sofije u džamiju. Ova bivša hrišćanska bogomolja nalazila se u srcu hrišćanske vizantijske i muslimanske osmanske imperije, a danas je jedan od najposjećenijih spomenika u zemlji.

Sud će 2. jula odlučiti o osporavanju trenutnog statusa koji osporava zakonitost pretvaranja Aja Sofije u muzej 1934. godine u prvim godinama moderne sekularne turske države, koju je osnovao Mustafa Kemal Ataturk, prenosi Rojters.

„Pretvaranje Aje Sofije u džamiju razočaraće milione hrišćana širom svijeta”, rekao je ekumenski patrijarh Vartolomej, duhovni poglavar oko 300 miliona pravoslavnih hrišćana širom svijeta, prenosi Tanjug.

Promjena statusa „razbiće ova dva svijeta” u vrijeme kada je čovječanstvu potrebno jedinstvo više nego ikad zbog pandemije kovid 19, rekao je Vartolomej.

Međutim, razne grupe se godinama zalažu za pretvaranje Aja Sofije u džamiju i Erdogan, pobožni musliman, podržao je njihov poziv uoči lokalnih izbora prošle godine, podsjeća agencija.

politika.rs

Leave a Reply