Evo zašto treba imati mačku

Foto: 7-themes.com

Moždani udar
Iako naučnici nisu uspjeli da dokuče zašto, vlasnike mačaka rjeđe pogađa moždani udar nego one bez “čupavog saputnika”. Pretpostavlja se da razlog leži u smirujućem efektu koji izaziva maženje mačke.

Astma
Iako su alergije na životinje najčešći pokretači astme, istraživanja pokazuju da djeca koja odrastaju uz mačke imaju manje šanse da obole od te bolesti. Ali, s druge strane djeca čije majke imaju alergiju na mačke najvjerovatnije će dobiti astmu, ako budu okruženi mačkama.

Rastezanje
Ljudima sa astritisom rastezanje je ključno. Vlasnici mačaka mogu da uče od njih i da prate kada se one rastežu i da im se svaki put pridruže.

Stres
Stara je priča da mačke smanjuju stres i anksioznost kod ljudi. I, naravno, istinita. Vrlo su zabavne i možete im se smijati cio dan. To nas i ne treba da čudi, jer su mačke uz ljude, kao kućni ljubimci, već više od 10.000 godina.

Veza
Iako mnogi tvrde da su mačke egoistične i da misle samo na sebe, mnogi su se uvjerili u drugačije. Mačke su spremne da leže uz oboljelog vlasnika i predu danima. Gotovo da se ne bi odvajale od njih dok se ne oporave.

Moćno predenje
Kako i zašto mačke predu još nije tačno utvrđeno, ali poznato je da ta mekana, ritmična vibracija može da olakša bol i ubrza oporavak bolesnika.

Izvor: e-zanimljivosti.weebly.com

Leave a Reply