El Salvador, država u kojoj je policija „niko i ništa“

Specijalne snage hapse članove bande

Noć je. U punoj opremi specijalci se voze gradom. Na popisu imaju nekoliko adresa. Postupak je uvek isti: upad, pretres, izvlačenje pospanih i polugolih stanara iz kreveta. Ručnim bateriskim lampama traže tetovaže ili barem „cortez“ najke koje su popularne među pripadnicima bandi. U suštini, oni će se zadovoljiti bilo kakvim znakom ili simbolom koji ukazuje na njihovu povezanost s organiziranim kriminalnim grupama, piše Jutarnji.

Nezahvalan epitet

Članovi bandi se prepoznaju po tetovažava

Za oko 500 pripadnika specijalnih salvadorskih policijskih snaga hapšenje kriminalaca nije samo običan posao – za njih je borba s bandama postala lična stvar.

Naime, prema pisanju Vašington posta, stopa ubistava ove godine je u El Salvadoru, maloj srednjoameričkoj državi s oko 6,2 miliona stanovnika, dostigla rekordan nivo u posljednjih deset godina.

Ubistva su toliko česta da je El Salvador na pragu dobijanja nezahvalnog epiteta „najsmrtonosnije države na svijetu“.

„Puklo“ primirje

Postignut dogovor uz posredstvo crkve

Klimavo primirje koje su dvije najmoćnije bande, „18-ta ulica“ i „Mara Salvatruča“, sklopile 2012. propalo je prošle godine, nakon čega se nasilje gotovo momentalno rasplamsalo i otrglo kontroli.

Samo je ove godine u ovoj opasnoj državi poginulo oko 1.800 ljudi, uključujući i 24 policajca. Većina njih su likvidirani kada nisu bili na dužnosti.

Kako posledica prekida primirja, tempo je pojačala i salvadorska policija. Suočena sa zgraženom javnosti i pritiskom vlasti, pokrenula je akciju protiv bandi, likvidirajući i hapseći sve lidere kriminalnih grupa. Samo ove godine su uhapsili njih 4.400.

Policiji u korist ide i zakon – otežane su istrage o policijskoj brutalnosti.

– Policija mora da koristi oružje i treba da ga upotrebljava bez straha od posledica – rekao je salvadorski potpredsjednik Oscar Ortiz.

Kako ističe Vašington post u svojoj istoriji El Salvador je isprobao različite rigorozne sigurnosne planove, ali bez značajnog uspjeha.

Tamošnje bande su postale toliko otporne da ih neki nazivaju „vladom u sjenci“.

Privlačan mamac

Članovi bande su glavni i u zatvoru

Cijela država je bukvalno podijeljena između dvije rivalske bande – Mara Salvatruča i 18-te ulice. Obje bande vuku korijene iz imigrantskih bandi koje su nastale prije nekoliko desetina godina u Los Anđelesu, a trenutno, procjenjuje policija, broje više od 30 hiljada članova – što u zatvoru, što na slobodi. Drugi izvori tvrde da je broj dvostruko veći – duplo veći od broja policajaca u državi.

Područja njihovih interesa su različita: od trgovine drogom i ljudima do oružja, ali i reketarenja. Jedno od istraživanja je pokazalo da bande u samo nekoliko ulica u starom dijelu glavnog grada, San Salvadora, upravo na reketarenju dnevno zarade 100.000 dolara. Radi se o ogromnom novcu za tu zemlju, ali i o privlačnom mamcu za nove članove.

Prije tri godine, 2012., bande su, uz Crkvu kao medijatora i blagoslov tadašnjih vlasti, bile sklopile primirje. Prema uslovima sporazuma osuđeni pripadnici bandi trebali su da budu premješteni u slabije čuvane zatvore gde bi porodice mogle da ih posećuju, ali i pristup telefonu kako bi mogli da nastave da održavaju kontakte sa kolegama na slobodi i vode biznis. Posledica dogovora – stopa ubistava je pala.

Salvador Sančez Seren

Mir je trajao nešto više od godinu dana, a onda je primirje propalo. Na vlast je došao novi predsjednik Salvador Sančez Seren, bivši komandant levičarske gerile tokom građanskog rata, koji odbija da pregovara sa kriminalcima.

Njegova vlada je istog trenutka sa dolaskom na vlast osuđene članove bandi vratila u najstrožije čuvane zatvore.

Upravo taj stav vlasti mnogi smatraju ključnom za sadašnji haos.

„Sigurna kuća“

Policija u „lovu“ na članove bande

Ni Pedro Gonzalez, šef specijalnih policijskih snaga za borbu protiv bandi, nije bio pristalica primirja. On vjeruje da su one iskoristile taj period kako bi se reorganizovali i naoružali.

– Krenuli su u napad na vlast, zatvore, tužioce, policiju. Bande su počele da napadaju i policija je morala da se brani – tvrdi Gonzalez (50) kojeg stoji 20 godina rada u policiji i obuka u FBI-u.

Kada se El Salvador suočavao sa najsmrtonosnijim vikendom u ovoj godini, on dobija dojavu da bande planiraju napad na policiju kako bi osvetile tri svoja saborca.

Gonzales postrojava svoje snage u formaciju na jednom parkingu. Izvukli su maske i ugasili mobilne telefone – pripremaju se za misiju. Pod kodnim imenom „Sigurna kuća“ kreću u lov na članove bandi.

– Budite vrlo pažljivi oko poštovanja ljudskih prava. Policajac mora da bude profesionalac. Ali, budite strogi s kriminalcima – poručio im je komadant.

„Ovo je moja zemlja, vi ste niko i ništa!“

Kad su stigli u uličice Tutuničapa, krenuli su u kampanju „od vrata do vrata“.

„Bježite, policija“, zavrištala je jedna djevojčica. Upali su u kuću i izvukli osumnjičene – nekoliko njih sa tetovažama, a nekoliko sa malim količinama marihuane.

– Ja sam maloljetnik. Sve je OK. Tri dana maksimalno – tješio je jedan uhapšeni tinejdžer svoje roditelje.

U akciji su na kraju uhapsili 14 ljudi. Poređali su ih na parkingu, tjerajući ih da gledaju u betonski zid ispred sebe. Jedan od policajaca je udario jednog od osumnjičenih u leđa, zbog čega je ovaj razbio glavu o zid. Bez majice sa lisicama na rukama, stojeći u likvi krvi, muškarac je počeo da vrišti na policajce: „Ovo je moja zemlja. Vi ste niko i ništa!“

Izvor: blic.rs
Foto: Reuters, AP

Leave a Reply