Kozmetika protiv sumatranskih orangutana

Foto: zoo.org.au

Gokong Puntung, jednogodišnji mužijak orangutana je spašen iz kokošinjca nedaleko od jedne kuće u Aćehu, na Sumatri. Vlasnik kaže da je kupio jednog mladog majmuna od ljudi koji su ga uzeli sa plantaže palmi. Čuvari prirode vjeruju da je majka životinje najvjerovatnije ubijena, zbog toga što orangutani nikada neće svojevoljno napustiti svoje mladunce. Gokong Puntung se oporavlja u karantinu nedaleko od grada Medan i postoji nada da će jednog dana biti vraćen nazad u zaštićenu šumu.

Procjenjuje se da je ostalo samo 200 orangutana u Tripa močvarnoj šumi, odakle je mladunče uzeto, a gde ih je nekada postojalo 2.000. Oni su ubijeni ili premješteni širenjem plantaža palmi, koje se koriste za dobijanje ulja, koje ima ulogu u kozmetičkoj industriji.

Godine 1990. procijenjeno je da močvarna šuma zauzima 60.000 hektara površine, da bi danas taj broj iznosio samo 10.000 hektara.

Orangutani su veliki čovjekoliki majmuni koji su poznati po svojoj inteligenciji, dugačkim rukama i crveno-braon krznu. Danas postoje samo u prašumama ostrva Borneo i Sumatre, pa tako jedine dve vrste nose ta imena. Sumatranski orangutani su najugroženiji.

Izvor: nationalgeographic.rs

Leave a Reply