El Čapov kartel porobljava cio svijet svojom drogom

Nakon “El Čapovog” bjekstva iz zatvora u Meksiku, kolumbijski generali koji su učestvovali u akciji radi hapšenja ozloglašenog vođe kolumbijskog narko-kartela Pabla Eskobara, “mobilisani” su kako bi bio uhvaćen vođa kartela “Sinaloa”.

Nastao u planinskoj državi Sinaloa, na zapadnoj obali Meksika, narko-kartel se u posljednjih nekoliko decenija širio po cijeloj zemlji i svijetu. 

Španski list “Pais” izvještava da se njegova polja marihuane i maka u Meksiku prostiru na više od 37.000 kilometara, a “Insajt krajm” navodi da “Sinaloa” ima proizvodnju droge u najmanje 17 meksičkih država i trguje u čak 50 zemalja.

Osim što trguje heroinom na Bliskom istoku, aktivan je i u Evropi i SAD, gde je prema podacima američke Uprave za suzbijanje droge (DEA) iz 2013, “odgovoran za isporuke 80 odsto heroina, kokaina, marihuane i metamfetamina – čija vrijednost na ulici iznosi tri milijarde dolara – koje svake godine stignu u region Čikaga”.

Kako droga ovog kartela prolazi kroz SAD

Vješti krijumčari drogu preko granice švercuju u smrznutim ajkulama, na krofnama ili u krastavcima, ali kartel je možda najpoznatiji po stotinama iskopanih složenih tunela za krijumčarenje droge, pri čemu je posljednji omogućio njegovom vođi da pobjegne iz zatvora.

Dokumenti iz policije i službi bezbjednosti u koje je “Tjempo” imao uvida pokazuju da ja “Sinaloa” tijesno sarađuje s kriminalnim grupama i gerilskim snagama i da je formirao mrežu za krijumčarenje droge koja izvozi više od jedne trećine kokaina proizvedenog u Kolumbiji.

Posredstvom neidentifikovanog biznismena kartel sarađuje s kriminalnom organizacijom “Urabenjos”, nastalom sredinom 2000-tih od ostataka paravojnih formacija, pri čemu se, piše “Tjempo”, droga pod oznakom “Lakost”, “Epl” i “Made in Colombia” isporučuje na različite destinacije u Evropi i Aziji.

“Urabenjos” ili “Klan Usuga” (nazvan po vođi Dariju Antoniju Usugi) smatra se najmoćnijom preostalom kolumbijskom kriminalnom organizacijom. Njen uticaj je toliko veliki da je u posljednjih 18 mjeseci uhapšeno čak 600 kolumbijskih zvaničnika koji su je podržavali.

Kartel “Sinaloa” je formirao savez i sa ljevičarskom gerilom Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC). Kako se saznaje, sarađuje s dvojicom lidera FARC na jugu Kolumbije i plaća čak 40.000 dolara po isporuci za kokain koji napusti Narinjo i Kauku, kolumbijske departmane na pacifičkoj obali.

“Sinaloa” sarađuje i sa kriminalnom grupom “Empresa”, u pacifičkoj luci Buenaventura, koja usmjerava isporuke.

Osim toga, obezbjeđuje oružje i novčana sredstva “Ofisini de Enfigado”, kriminalnoj organizaciji sa sedištem u Medeljinu, koja je preuzela veći dio Eskobarovih operacija poslije njegove smrti 1993.

Kako navodi “Tjempo”, “FARC, Usuga i Empresa igraju ključnu ulogu u strategiji kartela ‘Sinaloa’ za uspostavljanje kontrole u osam luka u Pacifiku – od Meksika do Perua.”

“U Kolumbiji, ‘Sinaloa’ već kontroliše 50 odsto isporuka droge iz luka Tumako, Buenaventura i Uraba, koje formiraju mrežu s lukama u Peruu (Kalao i Talara), Ekvadoru (Esmeraldas i San Lorenco) i Gvatemali”, otkrivaju obaveštajni dokumenti do kojih je došao “Tjempo”.

Jedan kilogram kokaina koji stigne do Gvatemale vredi 10.000 dolara, cijena na američkoj granici kreće se između 12.000 do 15.000 dolara na američkoj granici, a kada uđe u zemlju dostiže šestocifren broj.

U šest mjeseci pre El Čapovog bekstva iz zatvora, meksička vojska je zaplijenila skoro 2.800 kilograma kokaina, 340 odsto više nego u istom periodu 2014.

U poteru za odbjeglim mafijašem uključili su se i zvaničnici iz Kolumbije, jer postoji mogućnost da je pobjegao u tu zemlju. Krajem jula, “Tjempo” je obavio vest da su tri penzionisana kolumbijska generala i šest aktivnih policijskih zvaničnika krenuli na sjever da pomognu u potrazi.

Kolumbijski generali – dvojica bivših šefova nacionalne policije i bivši šef u međuvremenu raspuštene tajne policije – izabrani su zbog uloge koje su odigrali u sličnoj misiji: oni su uspjeli da razbiju kartel “Kali” i kartel “Medeljin” Pabla Eskobara – dvije kolumbijske organizacija za trgovinu drogom koje su širile strah i trepet u kolumbijskom društvu 80-tih i 90-tih godina prošlog vijeka.

Generali, za koje izvor iz kolumbijske policije kaže da su “najefikasnija tri musketara u zemlji koji se bore protiv narkomafijaša”, napustili su Meksiko početkom avgusta, a Majkl Lomajer sa sajta „Insajt krajm“ ocenjuje da instrukcije koje su preneli možda neće biti dovoljne da “El Čapo” bude uhvaćen.

Izvor: blic.rs
Foto: FF

Leave a Reply