Najbizarniji mentalni poremećaji

Foto: edgecastcdn.net

Kotarov sindrom
Francuski neurolog Kotar je u 19. vijeku opisao pacijente koji žive u ubjeđenju da su umrli ili ostali bez unutrašnjih organa. Zabjeležen je slučaj 65-godišnjeg učitelja u penziji koji je iznenada prestao da jede i počeo da spava po čitav dan. Nakon neuspjelog pokušaja samoubistva, umislio je da je mrtav.

Prosopagnozija
Neurolog Oliver Saks susreo se sa pacijentom koji je mislio da njegova žena konstantno nosi šešir. Ispostavilo se da muškarac pati od prosopagnozije, poremećaja koji ne dozvoljava oboljelima da prepoznaju lica. Ovo stanje često nastupa nakon moždanog udara.

Sinestezija „kao u ogledalu“
Žena koja je želela da ostane anonimna ispričala je lekarima da svaki put kad gleda kako se neko grli, ona oseća dodire na svojoj koži. Dodala je da ne može da posmatra kako neko jede, jer se osjeća kao da joj gura hranu u usta. Ovaj poremećaj je registrovan pre 10 godina i prijavljeno je svega nekoliko slučajeva.

Kapgrasov sindrom
Osobe obolele od ovog mentalnog poremećaja ubijeđene su da je njihovu voljenu osobu zamijenio uljez. Jedna 36-godišnja žena je čitavih pet godina nakon porođaja mislila da se na mjestu njenog sina nalazi njegov klon. Stanje joj se popravilo tek nakon elektrostimulacije mozga.

Sindrom otuđene ruke
Jedna 82-godišnja žena je šest nedjelja nakon moždanog udara počela da se ponaša čudno. Hvatala je stvari lijevom rukom, dok je desnom pokušavala da je obuzda. Požalila se ljekarima da ne može da kontroliše svoju lijevu ruku, tvrdeći da ona zapravo pripada njenom bratu.

Zapostavljanje polovine prostora
Nakon moždanog udara, dešava se da pacijenti iznenada počnu da ignorišu čitavu polovinu prostora ili predmeta. Tako, recimo, mogu isprazniti samo desnu polovinu tanjira i prestati sa jelom, iako su i dalje gladni. Takođe, mogu vidjeti samo desnu polovinu sata.

Afantazija
Pacijenti koji pate od ovog sindroma nesposobni su da zamišljaju stvari. Jedna 65-godišnja žena prijavila je ljekaru da više ne može da stvori nikakvu sliku u svom mozgu, iako su joj sve ostale sposobnosti bile besprekorne.

Sindrom eksplodirajuće glave
Ovaj sindrom tera ljude da gotovo neprestano čuju eksplozije u glavi. Osim toga, oni ne osećaju nikakve druge smetnje, niti bol. Ljekari i dalje nemaju objašnjenje za ovu pojavu, ali su utvrdili da je glad i stres pogoršavaju.

Sindrom stranog akcenta
Jedna 39-godišnja žena iz Irske pretrpjela je moždani udar i privremeno izgubila sposobnost govora. Kada je progovorila, imala je francuski akcenat, iako nikad nije živjela van svoje zemlje. U svijetu je zabeleženo mnogo ovakvih slučajeva, a neki su čak progovorili potpuno drugim jezikom.

Jerusalimski sindrom
Potpuno zdrav Nemac otputovao je u Jerusalim kako bi izučavao religiju. Ubrzo nakon toga, počeo je da nosi togu, predstavlja se kao mesija i citira odlomke iz Biblije, a ljekari nisu imali objašnjenje za njegovo bizarno ponašanje. Navodno od ovog sindroma oboli oko 40 ljudi svake godine.

Izvor: blic.rs

Leave a Reply