Drugog dana Lake festa – Goran Baret, Majke, Kerber…

Drugo veče ovogodišnjeg Lake festa donijelo je nešto tvrđi, ali opet šarenolik zvuk. Prava poslastica bio je dugo očekivani nastup hrvatske rok zvijezde Gorana Bareta i grupe Majke, prvi put na festivalu na Krupcu. Za injekciju bluz zvuka uz Majke su bili zaduženi i njihovi sugrađani iz grupe M.O.R.T, jedan od bendova koji je ostvario uspješnu karijeru nakon pobjede na banjalučkom Demofestu

fd77ee3c866bc6e1a54f60ba175bdd5e
Foto: Luka Zeković, vijesti.me

Sastav iz Sinja došao je da promoviše aktuelni album „Tužna kocka“, ali nije zaobišao ni hitove sa prethodnih izdanja po kojim ih publika na Krupcu prije svega i zna, kao što su „Meni se skače“ i „Buka u glavi“. Njihov pjevač je na startu poručio da neće mnogo pričati kako bi iskoristili dato im je vrijeme da odsviraju što više numera, a ritmičnim i energičnim nastupom su razmrdali publiku koja je još pristizala pred binu.

Legendarni niški rok sastav Kerber vratio je publiku u neka prošla, za rokenrol ljepša vremena, dok su još bile aktuelne frizure kakvu dugokosi pjevač Gale još njeguje. I pored toga što su sinoć vremenske prilike bile skladnije jesenjem dobu, nego avgustu, frontmen Kerbera brzo se zagrijao i skinuo majicu u pokušaju da natjera publiku da uradi isto.

„Jeste li se ugrijali? Ako treba još nešto da skinem slobodno recite“, poručio je Gale sa bine. Lake fest je ugostio Kerber, prije svega, da bi ponudio nešto i starijim generacijama rok slušalaca, ali će niški bend sigurno radovati veliki broj mladih u prvim redovima tokom njihove svirke. S vremena na vrijeme Gale im je prepuštao pjevanje refrena hitova kao što su „Bolje da sam druge ljubio“ i neizbježne „Ratne igre“, a njegov bend je pokazao da i pored značajnih godina staža iza sebe nije izgubio rok energiju.

Makedonski muzičar Kiril Džajkovski je nakon Kerbera lansirao potpuno drugačiji zvuk – kombinaciju jakih elektronskih ritmova a la Prodigy i balkanskih etno melodija, na što je publika potpuno podivljala.

I sinoć su program otvorili predstavnici crnogorske rok scene – Light Under the Black Mountain koji je predstavio svoje viđenje klasične američke rok škole zvuka i favorit lokalne publike Zoon politikon, koji je prezentovao novog basistu Milana Gezovića. Podgoričani su se odlično snašli u novoj postavi, kao da sviraju zajedno godinama, te se prošetali kroz svoja do sada objavljena izdanja, izazvavši skakanje u prvim redovima.

Primjetno je bilo nešto manje publike na Krupcu nego u isto vrijeme noć ranije, što je donekle i očekivano budući da se od sinoć naplaćivao ulaz.

Izvor: Stefan Strugar, vijesti.me

Leave a Reply