De Niro otvorio SFF: Film pomaže razumijevanju

Svečanim programom u Narodnom pozorištu, u petak veče je otvoreno 22. izdanje najznačanije regionalne smotre sedme umjetnosti – Sarajevo Film Festival (SFF). Festival je zvanično otvorio proslavljeni američki glumac i producent Robert De Niro

otvaranje-festivala-cover
Foto: www.sff.ba

Čast mi je što mogu otvoriti Sarajevo Film Festival. Ovaj festival je rođen tokom mračnih i opasnih vremena. Međutim, film je alat koji pomaže razumijevanju, kratko je poručio De Niro pred prisutnima u Narodnom pozorištu.

Ovom višestruko nagrađivanom filmskom umjetniku nešto kasnije je pred publikom Otvorenog kina uručeno i prvo Počasno Srce Sarajeva za izvanredan doprinos kinematografiji.

Počastvovan sam za nagradu Srce Sarajeva – od grada koji je pokazao veliko srce kada je bilo najteže. Nema mnogo gradova u svijetu koji su tako nešto pokazali, rekao je De Niro.

Robert De Niro, koji je direktor Tribeca Film Festivala, kazao je kako taj festival ima nevjerovatnu sličnost sa SFF-om.

SFF i Tribeca dijele sličnu filozofiju, moć filma i umjetnosti koja nas povezuje. Nastali su u teškim uvjetima i borbe da se održimo i preživimo. Čast mi je biti dio ove misije, istakao je laureat.

Na crvenom tepihu ispred Narodnog pozorišta prošetale su se filmske zvijezde, te najznačajniji stvaraoci sedme umjernosti iz cijelog svijeta.

Grozno je što se dešavalo u Sarajevu. Interesiralo me da dođem zbog onoga što sam gledao u vijestima o grantiranju te četiri godine. Impresionirala me ljepota grada. Doveo sam svoje dvoje djece jer želim i da oni dožive Sarajevo, rekao je Robert De Niro za BHT1, nakon što je nekolicini dao autograme.

Među gostima bio je i srbijanski glumac Nikola Đuričko, koji se ove godine našao u ulozi jednog od članova žirija za igrani film.

„SFF je najveći festival filma u regionu. To je mesto gde ljudi vole da gledaju filmove, da ih prave, prodaju, kupuju i da uče druge ljude kako se filmovi prave, kazao je Đuričko.

Na crvenom tepihu bila je i hrvatska glumica Nataša Janjić.

„SFF se etablirao kao veliki filmski festival. O tome svjedoče i veliki filmovi, koji kasnije imaju ozbiljan festivalski život, kao i veliki gosti koji ovdje dolaze“, naglašava Janjić.

Sarajevo Film Festival svake godine mjesto je druženja i okupljanja domaćih glumačkih imena. Među njima je i glumica Jasna Ornela Bery.

Radujem se ovom festivalu i uvijek sam tu jer skoro na svakom SFF-u imam neki film. Festival jako puno znači i za cijelu regiju. Sami vidite ko nam je gost, moj omiljeni glumac, Robert de Niro“, istakala je Bery.

Redoviti posjetitelji SFF-a su i mlade glumačke nade. Jedna od tih nada je i glumacRijad Gvozden.

Festival je jako bitan jer nudi mogućnost upoznavanja sa kolegama iz cijelog svijeta. Nudi nam mogućnost da sarađujemo i da se narednih godina pojavimo u zajedničkom projektu, riječi su Gvozdena.

Oko 1.500 zvaničnih gostiju SFF

U devet festivalskih dana publika imat će priliku vidjeti 222 filma iz 61 zemlje. Čak 53 filma imat će svjetske premijere.

Za nagrade Srce Sarajeva natjecat će se 39 filmova u tri glavne kategorije, igrani, kratki i dokumentarni film.

U kategoriji za igrani film natjecat će se devet filmova, a kako kaže dugogodišnja selektorica Elma Tataragić, ove godine neće biti ratnih tema.

Ti filmovi polako odlaze sa ekrana, ali naravno ne potpuno. To ne znači da filmovi koje prikazujemo nisu društveno angažirani. Mislim da se autori ne bave lokalnim problemima, nego globalnim, pa iz onog što je globalni problem traže priču koja ipak ima uporište u lokalnom“, ističe Tataragić.

Za razliku od igranog, autori dokumentarnog filma u velikoj su mjeri obrađivali teme rata, tranzicije i migracija. Selektorica ovog programa Rada Šešić, kaže da je prezadovoljna ovogodišnjom selekcijom.

Imamo veliki broj autorskih i snažnih filmova gdje autori progovaraju o bitnim temama na jedan interesantan način, koji je vrlo lak za identifikaciju kod gledalaca, jer je personalan, emotivan i ima jednu malu priču, koja postaje velika priča, riječi su Rade Šešić.

Mirsad Purivatra, prvi čovjek Festivala, zadovoljan je kako se SFF svih ovih godina razvijao.

Festival ide u onom pravcu, kako smo i zacrtali. Nikad nismo pravili velike radikalne skokove. Radili smo korak po korak. Prvo je to bilo na programskom segmentu, zatim smo razvijali industriju, na kraju smo uspjeli razviti i taj trening, odnosno edukativni sektor, ocjenjuje Purivatra.

U vrijeme Festivala, Sarajevo posjete brojni turisti. U gradu vlada odlična atmosfera.

Leave a Reply