Donirali računare đacima i studentima Rožaja i Berana

Delegacija Evropske unije (EU) u Crnoj Gori donirala je 30 računara đacima i studentima iz socijalno ugroženih porodica u Rožajama i Beranama.

Šefica Delegacije EU, Oana Kristina Popa, boravila je danas u Rožajama i Beranama, u okviru svoje prve radne posjete sjeveru Crne Gore.
Popa je, u razgovoru sa korisnicima projekata koje EU finansira u tim opštinama, kazala da su svjesni izazova sa kojima se lokalne zajednice suočavaju.
“Drago mi je da EU pomaže u ovom regionu na puno načina. Nastavićemo da podržavamo projekte na sjeveru Crne Gore i doprinosimo ravnomjernijem regionalnom razvoju zemlje”, poručila je Popa.
Popa je u Beranama obišla stambene objekte izgrađene u okviru Regionalnog stambenog projekta, u koji je EU uložila 3,5 miliona EU.
Zahvaljujući tom projektu, podsjećaju iz Delegacije EU, u Beranama su izgrađene četiri stambene zgrade za raseljena lica koja su prethodno godinama živjela u teškim uslovima.
Popa je u Rožajama razgovarala sa korisnicima prekograničnog projekta “Zanatlija”, putem kojeg je EU pomogla rožajskim zanatlijama da steknu nove vještine i unaprijede plasman svojih proizvoda na tržištu.
Iz Delegacije EU su ukazali da Unija trenutno ulaže oko pet miliona EUR u različite projekte prekogranične saradnje u kojima učestvuju korisnici iz Rožaja i Berana.
Prema njihovim riječima, tavi projekti pružaju podršku lokalnim zajednicama u brojnim oblastima, uključujući zaštitu zdravlja i životne sredine, razvoj kulture, turizma, poljoprivrede, preduzetništva i samozapošljavanja, kao i upravljanje vanrednim situacijama, i razmjenu mladih.
“Drago mi je da sam ovdje i da sam se uvjerila da EU sarađuje sa partnerima u svim djelovima zemlje, kako bi se unaprijedio kvalitet života ljudi i dao doprinos pozitivnim promjenama u zajednicama širom Crne Gore”, zaključila je Popa.


izvor:rtcg

Leave a Reply