Dani Vita Nikolića – od sjutra

“Želja nam je bila da se Vitovo poetsko djelo na pravi način valorizuje i da ono nađe dostojno mjesto u istoriji crnogorske književnosti i antologijama. On je lako našao put do srca svojih čitalaca i danas je prisutan ništa manje nego onda kada je bio živ i njegov značaj i popularnost sve više rastu”

vito-nikolic (1)
Foto: www.cdm.me

Manifestacija “Dani Vitomira Vita Nikolića“, u organizaciji Alijanse za kulturu, ekologiju, ljudska prava (CEHRA) i Fondacije “Ćano Koprivica”, počeće 27.aprila, na dan kada je prije 82.godine rođen jedan od najoznatijih crnogorskih pjesnika i boema, i trajaće do 10.maja.

Predstavljajući program manifestacije Maksim Vujačić je kazao da će istu otvoriti ministar kulture Pavle Goranović, dok će na otvaranju govoriti i prof.dr Ratko Božović, Nikola Koprivica i Danica Nikolić, Vitova kćerka. Program, u kome će u muzičkom dijelu učestvovati Slobodan Bobo Bogdanović i Bojana Marković, vodiće glumci Dubravka Drakić i Miro Nikolić, a nakon svečanog otvaranja biće prikazan dugometražni dokumentarni film o životu i djelu Vita Nikolića “U trag zaboravu”, autorke Maje Janjušević.

Prema riječima Vujačića 28.aprila na Filozofskom fakultetu u Nikšiću biće upriličen razgovor na temu “Vito i Banjo (Branko Šaranović) – boemsko i poetsko drugovanje” kako bi se publika prisjetila legendarnog profesora i boema, Branka Šaranovića, koji je nažalost zaboravljen. Istoga dana u večernjim satima u Sali “Zahumlja” biće promovisan zbornik “U tragu zaboravu”, koji je priredio Maksim Vujačić.

Manifestacija, kojoj je osnov Vitova lirika, imaće i poetsko – muzičko veče “Nedjelja u gradu N”, ali i književno veče organizovano u nikšićkoj Pivari, kompaniji gdje je Vito radio kraći period i bio prvi urednik radio stanice “Radio Trebjesa”.

“Ne možemo zaboraviti Podgoricu gdje je Vito živio i stvarao od 1970 do 1994.godine. To je grad u kome je Vito dobio svoju ulicu šest godina prije nego što se to desilo u Nikšiću”, kazao je Vujačić.

Zbog toga će 4.maja u KIC-u “Budo Tomović” biti organizovana projekcija filma “U trag zaboravu”, kao i veče posvećeno Vitu Nikoliću.

Autorima najboljih radova na konkursu za učenike osnovnih i srednjih škola sa teritorije Crne Gore na teme “Pismo mojoj učiteljici” i “Mojim vršnjacima” 9.maja biće uručene nagrade, a istog dana Udruženje paraplegičara će organizovati izložbu pod nazivom “U sjećenje na Vita – Vitu u čast” na kojo će predstaviti rukotvorine koje su osobe sainvaliditetom uradile u sklopu radionice “Bajun tajni”.

Manifestacija, koja se ovegodine po prvi put organizuje, biće zaršena 10.maja kada će u bolnici za plućne bolesti “Dr Jovan Bulajić” u Brezoviku biti organizovano poetsko veče.

“To je bolnica gdje je Vito proveo dosta vremena i koju je zvao ‘čarobni brijeg’, ‘odmorište’, ali i ‘jusovača’. Bolnica je tih godina imala svoj bilten u kome su radove objavjivali bolesnici i ljekari kako bi razbili monotoniju. Tako je Vito 1957.godine u tom biltenu počeo raditi kao novinar”, kazao je Vujičić.

Jelena Žižić, direktorica Fondacije “Ćano Koprivica” ali i pomenute manifestacije, kazala je da su njihovi planovi na početku bili ambiciozni i da joj je drago što su odradili i pripremili sve što su zamislili.

Dragan Perović, direktor CEHRA-e, kazao je da im je ideja bila da kulturnu baštinu i ljude koji su simbol grada pod Trebjesom , sačuvaju od zaborava.

“Želja nam je bila da se Vitovo poetsko djelo na pravi način valorizuje i da ono nađe dostojno mjesto u istoriji crnogorske književnosti i antologijama. On je lako našao put do srca svojih čitalaca i danas je prisutan ništa manje nego onda kada je bio živ i njegov značaj i popularnost sve više rastu”, kazao je Perović.

Prema riječima organizatora iako će manifestacija biti završena 10.maja tokom godine biće organizovano više programa posvećenih Vitu Nikoliću, kako u Nikšiću i Crnoj Gori, tako i u zemljama okruženja, a i šire.

Izvor: Svetlana Mandić, vijesti.me

Leave a Reply