Danas je Svjetski dan radija: Signal Radio Mojkovca traje punih 25 godina

📻 stari radio prijemnik – desk Radio Mojkovca 📻
Danas je Svjetski dan radija – medija koji je obilježio dobar dio prošlog vijeka i koji je u 21. vijeku uspio da se prilagodi novim tehnologijama i tokovima savremenog društva.
Tim povodom ministarka kulture i medija, Maša Vlaović, sa saradnicima posjetila je Radio Cetinje. „Sa Cetinja se oglasila prva radio stanica u Crnoj Gori. Mi danas, pored radio Cetinja, imamo 14 lokalnih javnih emitera, od kojih se dobar dio suočava sa finansijskom neodrživošću“, podsjetila je Vlaović.
Ministarska Maša Vlaović sa direktoricom Radio Cetinja
Dio najavne špice jedne od emisija TV Mojkovac

Mi ćemo podsjetiti da zahvaljujući Radio Mojkovcu i entuzijazmu koji krasi ovaj medij i Mojkovac ima signal svoje radio-stanice koja mu punih dvadeset i pet godina daje potrebni civilizacijski urbanitet. Radio Mojkovac je počeo da emituje signal 20. marta 1998.godine, a zvanično je pušten u rad na Blagovijesti 7.aprila te godine. Ove godine Radio Mojkovac će obilježiti 25 godina postojanja i rada na dan kada je ozvaničen rad ovog medija.
Emisija sa sportskim radnicima RTV Mojkovac
Od 2008-2014.godine, ovaj lokalni medij je emitovao i tv signal i s ponosom se može reći da je mojkovačka opština bila među svega 7-8 u Crnoj Gori čiji su stanovnici bili u prilici da koriste signal lokalne radio i tv stanice. Brojne su tv emisije od Jutarnjeg programa, Mojkovačke hronike, emisija ,,Mali je ovo grad“, ,,Aktuelno“ , emisije o selu i poljoprivredi, sportskim događajima i i drugih, koje je realizovala tada sedmočlana ekipa medija koji nikada nije dobio potrebnu podršku lokalne zajednice za svoj rad.
Dio studija TV Mojkovac
Za digitalizaciju, tačnije potpuni prelazak sa analognih na digitalne uređaje 2014.godine, potrebna su bila vellika sredstva koja ovaj lokalni medij uz već tada glomazno kreditno zaduženje, nije mogao obezbijediti i TV Mojkovac je te godine prestala sa radom. Ostao je Radio Mojkovac kao zadnji medijski bastion odbrane urbaniteteta Mojkovca da sa povremenim gostima i emisijama, direktnim prenosima i drugim oglašavanjima iz studija, svjedoči da sredina na obalama Tare, još uvijek ima svog dobrog duha na talasima 92,8MHz.
Oni, kojima je Mojkovac na srcu, uvijek će potražiti frekvenciju sa Katuničkog brda do kog link dobacuje muzičke note emitovane iz studija na Gornjem Mojkovcu. Antene i predajnici sa te kote šalju signal u svim pravcima , a putnici namjernici u automobilima, i mještani ,,love“ na drumovima, domovima, radnjama, katunima…za dobro raspoloženje i stih, koji u tom zanosu možda može biti otpjevan zajedno sa glasom pjevača, muzičara, propraćen džinglom sa ehom – ,,Slušate Radio Mojkovac na 92,8MHz“ !

Leave a Reply