Čuvarkuća za blagostanje

Foto: bumradio.net

Dobila je ime po tome što se nekada vjerovalo da zaista ima čudotvorne moći kada je u pitanju zaštita kuće od udara groma, pa se zbog toga masovno gajila na krovovima. Pošto njeni debeli listovi zadržavaju veliku količinu vode kroz duži vremenski period, čuvarkući nije potrebno mnogo zemlje i uspješno opstaje na kamenitom tlu.

Evropski narodi imaju slična vjerovanja vezana za ovu biljku među kojima su priče o tome da pored toga što pruža zaštitu od udara groma, štiti kuću od oluje i požara a ukućanima osigurava blagostanje i prosperitet. Pa, nije nikakvo čudo sto se čuvarkuća može vidjeti u skoro svim seoskim kućama gdje je tradicija još uvijek na cijeni.

Zapravo, čuvarkuća je veoma ljekovita biljka koju u poslednje vrijeme sve više porede sa svjetski popularnom Aloe Verom. Tačnije, smatra se slabijom verzijom Aloe Vere. Čak i prvi pogled na ove dvije biljke budi asocijaciju o sličnosti. Obje imaju debele sočne listove ispunjene ljekovitim gelom koji je veoma djelotvoran za liječenje kožnih oboljenja.

Biljka čuvarkuća sadrži mineralne materije, tanin, mravlju i jabučnu kiselinu, sluz, vosak, gumu.

Foto: objektivno.ba

Dakle, gel iz listova čuvarkuće ili cijeli listovi presječeni na pola upotrebljavaju se za liječenje kože posebno čireva, posjekotina i opekotina. Vjekovima unazad svježi listovi čuvarkuće preporučuju se za otklanjanje bradavica i „kurjih očiju“. Zatim, olakšava tegobe izazvane raznim vrstama upala na koži.

Sok od ove biljke u kombinaciji sa medom koristan je za ispiranje usta u slučajevima upale sluzokože.

Čuvarkuća je dobila i naziv uhovnik zbog toga što njen sok uspješno čisti uši od masnoća koje se u njima nakupljaju i koje u pretjeranoj mjeri mogu oslabiti sluh.

Čuvarkuća se preporučuje i kao pomoćno sredstvo za ublažavanje napetosti, nervoze i strahova.

Svjež sok od listova ove biljke djeluje kao diuretik, a u većim količinama i kao laksativ. Travari kažu da je uopšteno dobro za zdravlje i blagostanje organizma ponekad pojesti po jedan list. Ipak, bez pretjerivanja.

Listovi čuvarkuće su najpuniji i najsočniji tokom ljeta ali treba znati da kao takvi čuvaju svoja ljekovita svojstva i u zamrzivaču. Gel iz listova se isto tako može iscijediti u ljetnjem periodu i čuvati u zamrzivaču do upotrebe…

Kunem Vam se mastilom i perom
Nju porede sa Aloa Verom
Svud po krovu vidim je i sada
Ne da gromu, a krov ne propada
Liječi uši,čir i bolna pluća
U narodu zvana Čuvarkuća

Priredio: Gavrilo Mile Princip
Izvor: priroda-leci-sve.com

Leave a Reply