Bijeli i crni sljez

Foto: wikimedia.org

Iz korijena izbijaju najprije zeleni i okruglasti listovi, a zatim nekoliko stabljika koji dosežu visinu do 2 metra. Listovi na stabljici bili su prilično veliki, naborani, trokrpasti i debeli i s obje strane obrasli pustenim dlakama. Listovi su srebrnastosive ili sivo-zelene boje. Iako je djelotvoran u cjelosti, ljekoviti sastojci su najviše skoncentrisani u korijenu. Onaj koji je izvađen prve godine je najefikasniji, jer ima najviše sluzi. Kasnije postaje deblji i tvrđi, pa i manje kvalitetan.

Prvo se oguli i osuši na temperaturi od 60 do 70 stepeni, da ne bi potamnio, a sluz se razložila, pa zatim isjecka. Čaj od bijelog sljeza pomaže kod kašlja, bronhitisa, a preporučuje se i kod bronhijalne astme. Koristi se i u liječenju upale debelog crijeva, dijareje i povraćanja kod odraslih i odojčadi. Smiruje sluzokožu želuca, posebno u kombinaciji sa kamilicom. Nije štetan ni za bebe stare nekoliko dana, ispira im se nos kada je zapušen.

Priprema se tako što se isjeckan korijen drži oko dva časa u hladnoj, prokuvanoj vodi, da se sluz potpuno ekstrahuje. Čaj se zatim procijedi i pije nekoliko puta dnevno, po želji može da se zagrije. Korijen bijelog sljeza nikako ne smije da se kuva, jer se tada izdvaja skrob, pa je napitak gust i mutan. Sluzi u korijenu ima najviše u oktobru, na kraju vegetacije i tada bi korijen trebalo da se vadi.

Foto: pticica.com

Crni sljez

Crni sljez ima slično dejstvo kao i bijeli. Potiče sa istoka, ima crveno-crne dekorativne cvjetove koji ukrašavaju bašte. Lijepi cvjetovi su najljekovitiji, kod nas su zastupljeni od juna do kraja septembra. Kada se oberu, pažljivo se suše na tamnom i vjetrovitom mjestu. Cvjetovi sadrže sluz, tanin i antocijanski glikozid altein. Pomažu kod istih zdravstvenih tegoba kao i bijeli sljez. Ova biljka voli humusna, topla, sunčana i od vjetra zaštićena zemljišta.

Čaj se priprema tako što se u 2,5 dl vode stavi jedna kašičica crnog sljeza i ostavi preko noći. Ujutru se čaj zagrije, procijedi i pije. Za obloge se koristi talog od procijeđenog čaja, koji se miješa sa ječmenim brašnom i malo vode. Kaša se malo zagrije, stavi na pamučnu ili lanenu krpu, pa na bolno mjesto.

Kod disajnih problema preporučuje se sirup od bijelog sljeza, koji je posebno delotvoran za djecu. Za pripremu su potrebna dva limuna, 200 g šećera i po dvije supene kašike sušene žalfije, anisa, korijena bijelog sljeza i lanenog sjemena. Limun se dobro opere i isjecka na kockice, stavi u šerpicu i pomiješa sa šećerom i biljnim sastojcima, sve se prelije sa 2 dl vode i kuva 20-ak minuta. Zatim se skloni sa ringle i ostavi da se ohladi, pa procijedi kroz gustu gazu. Sirup se uzima tri kašičice dnevno.

Virus neki zaradila Kaća,
Puno kašlje još više povraća.
Kaže mama to je samo zeza,
Ima spasa sa čajem od sljeza.
Eno Kaće puno joj je bolje.
Samo poslije nekolike šolje.

Piredio: G. M. P.
Izvor: herbateka.eu

Leave a Reply