Bijela kuća – potrebno 10.000 vojnika da se uguše protesti

Bijela kuća tražila je još početkom sedmice da 10.000 aktivnih vojnika izađe na ulice Vašingtona i drugih gradova i zaustave proteste, ali ministar odbrane Mark Esper i visoki vojni zvaničnik, general Mark Milej, odbacili su taj zahtjev, saopštio je izvor blizak vojsci.

Esper je premjestio oko 1.600 aktivnih vojnika u Vašington i region, ali je tamo već bilo raspoređeno oko 5.000 pripadnika Nacionalne garde, pa je vojska, kako nije bilo potrebe za njenim učešćem, vraćena u četvrtak uveče, navodi Si-En-En.

Majli je, prema riječima izvora, imao snažan osećaj da još nije pređen prag, informativno opisan kao „teška okolnost”, da bi bilo legalno da predsjednik pozove vojsku u pomoć.

Nakon nasilja u Vašingtonu, Majli se čuo nekoliko puta sa predstavnicima demokrata u Кongresu, kao i sa Nensi Pelosi.

Iako nisu poznati detalji njegovog razgovora sa demokratama, Majli je u ponedjeljak uveče sa predsjednikom Trampom vodio vrlo napet razgovor, tvrdeći, uprkos predsjednikovim prijetnjama, da aktivne vojne trupe nisu neophodne kako bi smirile nerede u Vašingtonu, javlja Tanjug.

S druge strane, iako je Bijela kuća potvrdila podršku Esperu, ovakva odluka mogla bi ga koštati pozicije.

Кongres je nezvanično obojicu kritikovao zbog šetnje s predsjednikom do crkve Svetog Jovana, a prema izvoru bliskom vojsci, Esper i Majli veoma žale što su to sebi dozvolili.

Esper je i ranije izjavljivao da pokušava da se drži dalje od politike, ali da mu to ne uspijeva uvijek, dok je Majli još nije progovorio o zajedničkoj šetnji s predsjednikom.

politika.rs

Leave a Reply