Bijela kopriva: za živce, nesanicu, krv..

Foto: bodieko.si

Latinski naziv za bijelu mrtvu koprivu je Lamium album L., a nazivi koji se koriste u narodu bijela kopriva, meclić, mrtva kopriva, pivka, žibrat ili žibret. Kopriva je trajna biljka sa slabo razgranjenom, 20 do 30 cm visokom i dlakavom stabljikom zelene boje. Listovi su s peteljkom, a lisna je plojka grubo nazubljena i s obje strane slabo dlakava.

Vršni su listovi s kraćom peteljkom i više zašiljeni.

Cvjetna čaška je zvonastog oblika, rastresito dlakava, zelena i na dnu često ljubičaste boje. Cvjetni vjenčić je bijele do prljavobijele boje, a unutar vjenčića nalaze se na dnu prstenasto prema gore svinute dlačice. Cvjetovi su često srasli i deformisani. Budući da se nektar izlučuje na dnu duge cjevčice, posjećuju ga samo bumbari koji su jedini sa svojim dugim rilom u stanju dosegnuti nektar.

Bijela mrtva kopriva u početku je bez mirisa, a kasnije ima ponešto neugodan miris. Okusa je sluzava i oštra.

Često se nalazi uzduž poljskih putova, ograda, živica, željezničkih nasipa i na zapuštenim mjestima, a raste i uz staje.

Ljekoviti dijelovi

Sabire se biljka u cvatu ili još bolje biljka u cvatu zajedno s korijenom. Ranije je bilo uobičajeno sabiranje samo cvjetova. Biljka se sabire od početka aprila. Mladi listovi, koji se pripremaju kao špinat, sabiru se u proljeće. Biljka se smije sabirati samo po suvom i sunčanom vremenu.

Biljka se suši na zračnom mjestu, a radi što boljeg sušenja treba je temeljno dosušiti na toplom prostoru. Nedosušeni i nepravilno spremljeni biljni dijelovi brzo će postati tamni i neugledni i izgubit će ljekovitost. Dobro osušeni biljni dijelovi čuvaju se u tamnim i dobro zatvorenim staklenim posudama.

Biljka sadrži tanin, eterično ulje, biljne sluzi i šećer. Kopriva je najdjelotvornija kao čitava biljka s korijenom.

Foto: chamomilla.rs

Bijela mrtva kopriva je u prvom redu veoma dobra ljekovita biljka u liječenju neredovite menstruacije, a naročito kod preslabih menstrualnih krvarenja. U te svrhe pije se čaj samo naparenih cvjetova sa čašicom ili još bolje, biljke u cvatu sa ili bez korijena i to 2 do 3 šoljice dnevno i nezaslađeno, a čaj se priprema od 1 čajne kašike navedenih biljnih dijelova za 1 šoljicu čaja.

Čišćenje krvi

Naročito se preporučuje mješavina od jednakih dijelova bijele mrtve koprive, vrkute i stolisnika. Kupelji od bijele mrtve koprive, pripremljene od čitave biljke, preporučaju se za smekšavanje grčenja maternice. Ove kupelji služe i za omekšavanje natučenja i oteklina. Čitava biljka vrijedi kao sredstvo za čišćenje krvi, za izlučivanje sluzi, za smirenje grčeva i protiv upala.

Bijela mrtva kopriva upotrebljava se kao proljetna kura za čišćenje krvi – kao čaj ili povrće – kod ekcema, skrofula, slabokrvnosti, otečene slezene, kiselog podrigivanja i pritiska u želucu. Čajna kura veoma pomaže kod upale disajnih puteva, bronhialnih upala, plućnih bolesti i čak kod tuberkuloze pluća nastupa poboljšanje. Oboljenja nalik na grižu neočekivano se brzo liječe.

Nesanica, živci…

Narodna medicina hvali bijelu mrtvu koprivu kao lijek protiv nesanice, živčane premorenosti i protiv pojave bjelančevine u mokraći, a kod gnojne upale prstiju oboljeli se prst kupa više puta u čaju samo naparene koprive.

Mladi listovi pripremaju se kao rano povrće u obliku špinata. Mješavina listova špinata s listovima bijele mrtve koprive i koprive daje veoma ukusan proljetni špinat.

Otvorene rane na nogama ili opekline iscjeljuju se tako da se prvo stavi oblog od svježe ubrane biljke bijele mrtve koprive, koja se prethodno okruglom bocom dobro izvalja. U međuvremenu se gusto ukuva nekoliko šaka biljke s korijenom, dobro se promiješa i doda nekoliko jedaćih žlica meda. Ta se kaša tada ohladi i nanese na opekotine, a može se nanijeti i na rane koje teško zacjeljuju.

Recepti za bolove, grčeve i kamence

Vino
Ako se čitava biljka s korijenom kratko prokuva u vinu, i ako se to procijeđeno vino pije u gutljajima, onda to služi kao ljekoviti napitak kod bolova u slabinama, te kod kamenaca u mjehuru i bubrezima.

Čaj
Kneip preporučuje stari recept narodne medicine, da se kod astme kroz duže vrijeme piju dnevno 2 do 3 šoljice čaja priređene od čajne mješavine koprive i bijele mrtve koprive.
Za jačanje živaca treba kroz dulže vrijeme piti dnevno 2 do 3 šoljice čaja od bijele mrtve koprive zaslađenog s medom, a čaj se može piti i ohlađen.
Kod grčeva u mjehuru, kad je mokrenje praćeno velikim bolovima, piju se dnevno 3 do 4 šoljice čaja samo prelivenog vrelom vodom i to nezaslađeno i u gutljajima.

Bijela mrtva kopriva
Od mrtvoga pravi živa…

Priredio: Gavrilo Mile Princip
Izvor: altertv.org

Leave a Reply