Amerika upozorila Srbiju na rizik od kupovine oružja iz Kine

Foto: Srbija Danas

SAD su upozorile Beograd da treba da bude svjestan rizika koji nosi kupovina oružja od kineskih kompanija i ocijenile da izbor snabdjevača treba da odražava deklarisani cilj Srbije da se integriše sa Evropskom unijom.

Povodom odluke Srbije da od Kine kupi raketni sistem protivvazdušne odbrane FK-3, novu generaciju raketa srednjeg dometa zemlja-vazduh, navođenih radarom nove generacije, Ambasada SAD u Beogradu navela je za Radio Slobodna Evropa da je nabavka vojne i odbrambene tehnike suverena odluka svake zemlje, ali da bi vlade trebalo da budu svjesne kratkoročnih i dugoročnih rizika i cijene koju povlači poslovanje s kineskim kompanijama.

Svaka zemlja bi „trebalo da može da ima povjerenja da nabavka opreme neće ugroziti njenu nacionalnu bezbjednost ni ekonomski suverenitet”, naveli su iz Ambasade SAD i dodali da tog povjerenja ne može da bude „ako su prodavci vojne i odbrambene opreme zavisni od autoritarne vlasti kakva je u Kini”.

Iz Ambasade navode i da Srbiji „savjetuju da radi na potpunijem usklađivanju sa Zajedničkom bezbjednosnom i odbrambenom politikom EU”.

„Izbor snabdjevača bi trebalo da odražava deklarisani cilj Srbije: da se što više integriše sa Evropom. Ima i drugih prodavaca koji ne zavise od autoritarnih režima, a nude opremu ne samo sposobnu da zadovolji odbrambene potrebe Srbije, već i uporedivu po kvalitetu i cijeni”, stoji u pisanoj izjavi Ambasade SAD za RSE.

Kupovina raketnog odbrambenog sistema FK-3 uvršćena je u godišnji izvještaj državne kompanije Jugoimport SDPR, koji je prošle nedjelje priložen Agenciji za privredne registre Srbije, prenosi Beta.

Jugoimport SDPR navodi u tom dokumentu da je realizovao 163 sporazuma o uvozu iz 31 zemlje u vrijednosti od 620,3 miliona dolara u 2019. godini i da u to spada i nabavka dronova iz Kine i prva poznata kupovina sistema FK-3 u Evropi.

„Najveći dio uvoza odnosi se na modernizaciju aviona MIG-29, nabavku sistema dronova i sistema protivvazdušne odbrane FK-3”, navodi se u izvještaju o kojem je 2. avgusta prvi izvijestio portal Balkanska bezbjednosna mreža.

Zvaničnici u Srbiji do danas nisu odgovorili na pitanja RSE o nabavci oružja iz Kine, niti po kojoj je cijeni ugovorena. RSE dodaje da nije dobio odgovor ni od Ministarstva odbrane Srbije, niti od državnog preduzeća Jugoimport SDPR.

politika.rs

Leave a Reply