Do drva na rate

Ilustracija

Potražnja za ogrijevom, tvrde prodavci, manja je nego ikad ranije, a platežna moć građana toliko slaba, da mnogi traže da drva uzmu na veresiju, do penzije ili plate. Ima i onih koji prodavce kontaktiraju preko poznanika, kako bi im odobrili kupovinu na rate.

To je “Vijestima” potvrdilo više prodavaca, koji kažu da se im kupovinu na rate, odloženo ili do penzije ili plate traže i oni koje vide prvi put u životu.

“Standard građana je katastrofa. Dešava mi se da ljudi koje prvi put vidim, traže da im prodam drva na veresiju, da ih sačekam dok im ne bude plata ili penzija. Narod je obespario”, kazao je prodavac Darko Bubanja.

Dodaje i da kad kupuju, građani kupuju drva dvostruko manje nego ranije.

“Ko je kupovao deset, sad uzima pet metara. Jutros sam prodao metar i po drva”, kazao je Bubanja.

Kubik bukovih cijepanih drva juče je koštao pedeset, a u metricama do 42 eura. Kubik pitomih drva u Podgorici košta 40 do 45 eura.

Prodavac Vukota Jovanović ispričao je da su u građani u ovo vrijeme ranijih godina uveliko kupovali drva, a da to sada nije tako.

“Izgleda da su zbog krize izazvane koronom mnogi ostali bez prihoda, a sezona nabavke drva je počela. Međutim, mnogi se za sada kod mene samo raspituju. Pojedini pitaju da li bi mogli da trguju na rate”, kazao je Jovanović.

Rekao je i da su ga pojedini preko poznanika kontaktirali, da bi vidjeli da li bi mogli da ogrijev uzmu na rate.

“Jednostavno je tako vrijeme došlo, narod nema para, a treba obezbijediti drva, spremiti djecu za školu. Tako da teško i mi da ćemo nešto zaraditi ako narod nema para”, kazao je Jovanović.

Iz glavnog grada ove godine za prodaju drva odredili su lokaciju kod Našeg diskonta, pored sportskog poligona u Gornjoj Gorici, plato u Ulici Franca Rozmana u Maslinama, prostor između Eko petrol pumpe i pasarele na Zlatici (ulaz u grad iz pravca Kolašina).

Iz podgoričke uprave podsjećaju da će prodaju koja se bude odvijala na lokacijama koje nijesu navedene sankcionisati pripadnici Komunalne inspekcije i Komunalne policije.

Prema zvaničnim podacima, u Podgorici od 57.346 domaćinstava, njih 29.463, odnosno više od polovine, grije se na drva.

Od toga broja, preko 35.000 domaćinstava je sa područja glavnog grada, a ostali su sa područja Zete i Malesije.

“Domaćinstva potroše 142.685 metara kubnih drva”, piše u dokumentaciji.

vijesti.me

Leave a Reply