Amerika dobija 51. saveznu državu

Foto: Piksabej

Predstavnički dom američkog Kongresa izglasao je danas zakon kojim prestonički Distrikt Kolumbija dobija status 51. američke savezne države.

AP izvještava da je sa Kapitol hila saopšteno da Kongres ima i moralnu obavezu i ustavna ovlašćenja da se pobrine da više od 700.000 građana Vašingtona dobije puna glasačka prava i da ubuduće ne budu građani koji plaćaju porez ali nemaju svoje političke predstavnike.

Naime, glasačka prava građana Vašingtona, Distrikta Kolumbija, razlikuju se od prava građana u ostalih 50 američkih saveznih država.

Vašington D.C. nije država već poseban federalni distrikt i kao takav nema izabrane predstavnike u američkom Kongresu.

S druge strane, američki Ustav dodijelio je Kongresu ekskluzivnu jurisdikciju nad Distriktom Kolumbija, javlja Tanjug.

Zakon kojim je bi D.C. trebalo da postane 51. američka savezna država Predstavnički dom je usvojio sa 232 glasa „za” i 180 „protiv”, ali s obzirom da Senat, koji kontrolišu republikanci, mora da potvrdi ovaj zakon, posmatrači su uvjereni da će se predlagači naći pred nesavladivom preprekom.

„Sve ovo se radi zbog političke moći i da demokrate preuzmu Vašington”, ocijenio je kongresmen Čip Roj, republikanac iz Teksasa.

Ukoliko bi zakon prošao i u Senatu, Vašington bi postao država Vašington, Daglas Komonvelt, u čast prvog američkog abolicioniste i državnika, Afroamerikanca Frederika Daglasa Vašingtona.

„Vlast ništa ne ustupa ako ne zahtijevate od nje”, podsjetila je gradonačelnica Vašingtona Mjurijel Bouzer na riječi Frederika Daglasa i potvrdila da građani prestonice traže ono što im pripada – ustavno pravo koje imaju svi ostali građani SAD.

Predsjednik Donald Tramp je izjavio prošlog mjeseca da „D.C. nikada neće postati država jer bi to značilo još dva demokratska senatora u kongresu”.

„Ne hvala. To se nikada neće dogoditi”, izjavio je Tramp.

politika.rs

Leave a Reply