Algoritam objasnio zašto volimo Pikasa

Foto: otrolunes.com

U mnogim slučajevima krivac za pomenutu izvrsnost su tehnika, forma ili stil koji je određeni umjetnik prvi put koristio a čiji će inovativni kreativni talenat potom godinama oponašati i drugi umjetnici.

Tokom istorije stručnjaci su često isticali ove inovacije kao najvažniji kriterijum za donošenje suda o vrijednosti djela. Ali, Ahmed Elgamal, profesor sa Ratgers univerziteta u Nju Džersiju, htio je da provjeri da li i vještačka inteligencija može da izmjeri nivo kreativnosti jednog likovnog djela.

– Rezultati su pokazali da ne sude više samo ljudi o kreativnosti, već da i kompjuteri mogu da izvrše isti zadatak – kaže Elgamal.

On je, zajedno sa kolegama iz Laboratorije za Umjetnost i vještačku inteligenciju pri Univerzitetu, osmislio sistem za određivanje kreativne vrijednosti kroz kompjuterizovanu vizuelnu analizu.

Ali, prvo je trebalo definisati kreativnost.

Šta je kreativnost?

Rej Kroc, jedan od prvih preduzimača zaslužan za uspjeh „Mekdonaldsa” nazvao ju je „pretencioznom riječi koja opisuje posao koji obavljam između ponedjeljka i petka”. Sa druge strane, T.S.Eliot izjavio je da je kreativnost nemoguća bez prisustva anksioznosti kao njene pomoćnice.

Elgamal se na kraju okrenuo Kantu. U svojoj teoriji estetike filozof je rekao da su dva osnovna uslova za umjetničku genijalnost originalnost i uzornost a Elgamal je umjesto uzornosti kao parametar upisao: dugovječnost uticaja. Evo kako je on to objasnio:

„Pomoću kompjuterske vizije izgradili smo mrežu od 1700 slika nastalih između 15. i 20. vijeka i ukrstili ih. Nizom matematičkih transformacija napravili smo klasu algoritama koji je koriste u analizi socijalnih interakcija, epidemija ili pretraživanja interneta. Na primjer, Gugl pretraživač koristi algoritam ovog tipa da od bezbroj stranica identifikuje one koje su najrelevantnije za vašu pretragu. Rezultat svakog algoritma zavisi od unijetih parametara a naši su, osim pomenuta dva, bili još i kolorit, tekstura, korišćenje perspektive i tema”.

Među djelima koja su dobila najvišu ocjenu za kreativnost su Munkov „Vrisak”, prva suprematistička slika Kazimira Maljeviča i slike Pita Mondrijana i Džordže O’Kif. Ipak, najbolje su kotirane „Gospođice iz Avinjona” Pabla Pikasa, dok Da Vinčijeve „Mona Lize”, zanimljivo, nema nigdje. Algoritmu se ona uopšte nije dopala.

Izvor: blic.rs, Washinton Post

Leave a Reply