3D štampane slavine: Znate li kuda ovdje teče voda?

Kompanija DXV poznata je po poslovnoj politici koja uvek pomjera granice u dizajnu i tehnologiji. Ovog puta prevazišli su sami sebe s najnovijom kolekcijom baterija koje karakteriše nevjerovatan dizajn i vrhunska tehnologija izrade. 

Slavine se prave od legure metala koja je toliko čvrsta i otporna da omogućava pravljenje veoma tankih cijevi kroz koje teče voda. Cijevi se susreću tek na vrhu slavine – pre aeratora – pa se stvara vizuelni trik da voda teče ni iz čega.

Naravno, pravljenje ovakvih slavina je bilo moguće samo zahvaljujući 3D štampi ali i naprednom znanju mehanike fluida. Za rešetkastu slavinu je, na primjer, korišćena tehnologija Computational Fluid Dynamic (CFD) kako bi se iz svih 19 cijevi, od koliko je sastavljena, dobio dobar efekat izlaska vode.

Za štampanje jedne slavine potrebno je 24 časa. Poslije toga, svaka slavina ide na ručno poliranje. Zbog komplikovane tehnologije izade, cijena ovih slavina nije nimalo mala. Ona se kreće od 12.000 do 20.000 dolara u zavisnosti od modela.

Izvor: gradnja.rs

Leave a Reply