II Međunarodni festival poezije u ,,Pjesnikovoj Dolini” : VEROLJUB VUKAŠINOVIĆ „VITEZ SLOVA SLOVENSKOG “

Pjesnikova Dolina -Arena pjesnika

II Međunarodni poetski festival “Slova slovenska“utemeljen  prošle godine u ambijentu  prvog poetskog etno sela u izgradnji ,,Pjesnikove Doline” u selu Slatina, opština Mojkovac ,sinoć je po drugi put dobio svog ,,Viteza Slova slovenskog”,  pjesnika iz Srbije Veroljuba Vukašinovića. Ova književna nagrada dodjeljuje se pjesniku za sveukupno stvaralaštvo. Tu laskavu titulu i zvanje prošle godine osvojio je pjesnik mojkovačkih korijena Veselin  Lari Mišnić.
Delić uručuje nagradu Vukašinoviću

Festival je, pozdravljajući  učesnike i posjetioce otvorio  predsjednik Opštine Mojkovac , Vesko Delić,   zahvalivši  idejnom  tvorcu i domaćinu  festivala,  Rodoljubu Ćoriću,  uz riječi podrške da zahvaljujući i ovoj manifestaciji  ,,Mojkovac postaje svijetla tačka na kulturnoj mapi Crne Gore, ali i šire”.
 Delić je istakao ,,Da poezija preživljava, jer smo mi pjesnički narod, možda i jedinstven u svijetu i želja za poezijom kod nas nikad nije umrla. To večeras dokazuju  i brojni učesnici, koji će svojim učešćem oplemeniti duhovni i kulturni prostor Mojkovca, odnosno ,,Pjesnikovu Dolinu”. Svi znamo da slovenstvo nije ni samo lingvistički, ni samo istorijski ili geografski pojam, jer Slovena ima po čitavom svijetu. I večeras su se okupili na ovom lijepom mjestu, kako bi pokazali svu ljepotu slovenskog jezika, zbližili različite kulture i gradili nove mostove među ljudima“, istakao je Delić.
,,Zbog toga će” naglasio je,, ova i slične manifestacije uvijek imati nesebičnu podršku Opštine Mojkovac”.
Veroljub Vukašinovć

Prepun amfiteatar ,,Arene pjesnika” u antičkom stilu ,  izgrađen od kamena sa više od tri stotine mjesta ispunjen gotovo do posljednjeg, pozdravio je i domaćin manifestacije, crnogorski pjesnik Rodoljub Ćorić, zahvalivši pokrovitelju manifestacije  Ministarstvu ekonomskog razvoja i turizma koje je prepoznalo značaj ove manifestacije i podržalo na konkursu. Takođe, zahvalnost je uputio i Opštini Mojkovac, gradonačelniku Deliću i Turističkoj organizaciji Mojkovac, najavivši za dogodine specijalne  goste pjesnike iz Francuske . Festival je okupio trideset pjesnika  iz Hrvatske, Srbije, Makedonije i Crne Gore.

Bojana Bogavac

 Tročlani žiri u sastavu Veljko Veljović, Braho Adrović i domaćin Rodoljub Ćorić, nagradu i plaketu  „Vitez Slova slovenskog“  za ovu godinu, dodijelio je pjesniku iz Srbije, Veroljubu Vukašinoviću.




 
Rodoljub Ćorić

Uz spektakularan vatromet koji je donirala firma Vatrometi ,,Vuković”, nagradu laureatu  uručio je predsjednik opštine Mojkovac Vesko Delić.
Vatromet upriličen prilikom dodjele nagrade
Učesnici Festivala poezije
Dio Arene pjesnika

Leave a Reply