Sajam knjiga za Mojkovac i Kolašin traje do 3.jula: Praznik knjige na trgovima

Sa Trga u Kolašinu


 Sajam knjiga za sjeverne opštine Crne Gore,Mojkovac i Kolašin u organizaciji RTV Mojkovac traje već treći dan. Sajam u Mojkovcu otvorio je predsjednik Opštine Mojkovac, VeskoDelić, a u Kolašinu uz prisustvo gradonačelnice Marte Šćepanović i poslenika kulture otvorila je direktorica Centra za kulturu Gorica Ilinčić. Sajam je u istom period od 24.juna do 3.jula 2022.godine trebao biti organizovan i u Bileom POlju ali zbog velikih građevinskih radova na bjelopoljskom trgu sajam za najveću opštinu sjevera, odgođen je do završetka radova i privođenja namjeni gradskog trga, najvjerovatnije do kraja avgusta ove godine.


Sa mojkovačkog Sajma knjiga

Delić je kazao  kazao da mu je drago što Mojkovac ima svoj Sajam knjiga:
 “ Posebna čast mi je što danas stojim ovdje ispred vas ali isto tako jako je  teško pametovati, među ovoliko mudrih naslova i pametnijih imena na koricama knjiga koje su vam na ovom sajmu dostupne. Od svih izuma koje je čovjek stvorio, često se govori da je točak najvažniji. Ipak, ja mislim da nije, nego da je knjiga najvažniji. Knjiga generalno nikom nije nanijela zlo“, rekao je Delić
 Delić je naglasio da je ponosan što opština Mojkovac već treću godinu ima svoj Sajam knjiga, na kojem mogu zavidjeti i mnogo veće opštine u Crnoj Gori.  
“ Zbog toga posebnu zahvalnost odajem RTV Mojkovac koja je začetnik ovog sajma kao i Ministarstvu kulture koje je podržalo ovaj sajam. Nije učen onaj koji čita knjige, nego onaj koji zna šta čita! – kaže jedna poslovica, a o moći i značaju knjige u prosvećivanju i očuvanju naroda govori i sveti Ćirilo u ’Proglasu slovenskim narodima svim: Svoju priču da iznesem, mnogo uma u malo riječi kazujući: Nagi su svi bez knjiga naroda!“, kaže Delić.
Vođen tom mišlju, on je kazao da želi da Mojkovac treba da  bude prepoznat po tome što čuva i vrednuje knjige i književnost, a da Sajam knjiga bude svenarodni praznik i novo crveno slovo u kalendaru mojkovačke kulture.
Vesko Delić, predsjednik Opštine Mojkovac

„Mi, kao lokalna samouprava i vi kao društvo, zajedničkim snagama moramo svakodnevno uzdizati kulturu na najvišem mogućem nivou, jer znate kako kažu  – kultura nije odnos prema drugome, kultura je odnos prema sebi. Citirajući velikog i najvećeg  Dositeja Obradovića „Knjige, braćo moja, a ne zvona i praporce“, proglašavam Sajam knjiga otvorenim, s nadom da ga niko nikad neće zatvoriti“, zaključio je predsjednik mojkovačke opštine Vesko Delić u obraćanju na mojkovačkom ,,trgu od knjige”.
Otvaranje Sajma na kolašinskom trgu : direktorica Centra za kulturu Gorica Ilinčić

U Kolašinu, manifestaciju je otvorila direktorica Centra za kulturu Gorica Ilinčić, podsjećajući da je ta manifestacija u Mojkovcu tradicionalna, a da se Sajam prvi put u Kolašinu organizuje na trgu.
„Začetnik ove lijepe ideje je književnik Rodoljub Ćorić. Imajući u vidu značaj knjige, kao najvažnije tekovine civilizacije i moćnog sredstva za širenje kulture, rado smo podržali ideju da približimo knjigu našim sugrađanima”, rekla je Ilinčić.
Na otvaranju je rečeno i da RTV Mojkovac, koja je prije tačno 20 godina osnovala Mojkovačko kulturno ljeto, Međunarodni sajam knjiga i druge brojne kulturne događaje, opet vraća knjigu na trg .

Sa jednog od ranijih sajmova knjiga

„Brojna su nova djela i izdanja koja će sigurno privući pažnju. Mojkovački „trg od knjige“ je opet među Mojkovčanima, sada po prvi put i među Kolašincima i svim zaljubljenicima u pisanu riječ u ovim gradovima. Želja nam je da narednih godina imamo još bogatiju ponudu i još veće interesovanje. Probili smo led i kolašinski trg postao je „trg od knjige“. Družimo se desetak dana i opet vidimo dogodine”- poručili su organizatori.
Projekat je podržalo Ministarstvo kulture i medija kroz program,,Razvoj kulture na sjeveru Crne Gore“

Leave a Reply