Zlatne rezerve Venecuele Britanci predali lideru opozicije Huanu Gvaidu

Foto: Sputnjik

Londonski viši sud priznao je lidera venecuelanske opozicije Huana Gvaida za „vršioca dužnosti predsjednika“ Venecuele i dao mu pristup zlatnim rezervama zemlje u banci Engleske.

Portparolka Rusije Marija Zaharova smatra skandaloznom ovu odluku.

– Ova odluka je skandalozna. Koliko se može razumjeti iz izjave vrhovnog sudije Najdžela Tira, londonski sud nije čak ni pokušao da da pravnu ocjenu zahtjeva Gvaida, već je samo pratio stav britanskog izvršne vlasti koja je ranije proglasila Gvaida za predsjednika Venecuele – a „dva predsjednika Venecuele ne mogu postojati“. Očigledno je da nezavisnost britanskih sudova funkcioniše samo dok se stavovi sudova poklapaju sa mišljenjima Vlade – dodala je ona.

Ranije je Vrhovni sud Londona priznao Huana Gvaida za predsjednika gore navedene južnoameričke države, faktički lišivši Vladu aktuelnog predsjednika Nikolasa Madura prava da raspolaže sa zlatnim rezervama koje se čuvaju u Banci Engleske.

Odluka je donijeta tokom razmatranja žalbe Centralne banke Venecuele koja je tražila da joj se vrate zlatne poluge u vrijednosti od oko milijardu dolara koje se čuvaju u Londonu.

Sputnjik, novosti.rs

Leave a Reply