Željko Bebek: Sad ne pjevamo o kafani nego o ljubavi

Konkurencija je brojnija nego nekada. Ne mislim da je danas manje kvaliteta nego ranije, ne može se to porediti jer su uslovi drugačiji. Problematično je što često igru napuštaju dobri. Ali, to je šoubiznis. Bože moj. Ja sam zadovoljan utakmicama koje igram i koje dobijam, kaže Željko Bebek
maxresdefault
Foto: www.youtube.com
Godinu nakon što je spektakularnim koncertom u zagrebačkoj dvorani „Vatroslav Lisinski“ obilježio četiri decenije karijere, pop-rok legenda Željko Bebek ne posustaje prije nekoliko dana svjetlost dana ugledala je njegova nova numera „Ja po kafanama“, koju je pripremio specijalno za revijalni dio muzičkog festivala CMC u Vodicama idućeg mjeseca. Branimir Mihaljević i Faya potpisuju autorski dio numere, a Bebek Vikend novinama iz Zagreba raportira da je sa zavidnom energijom ušao u ovaj projekat i da je srećan što još postoje oni koji vjeruju u svaku njegovu numeru.

„Jako sam zadovoljan početnim reakcijama publike. Mi koji smo radili na numeri i oni koji je slušaju zajedno dijelimo sreću, jer smo pogodili s izborom. CMC festival nije od onih takmičarskih. Organizatori biraju najuspješnije izvođače iz prethodne godine, napravi se događaj sa 40-ak umjetnika za oko 10.000 ljudi, nema nadmetanja i sujete, svi se dobro družimo. Ljepše je kad je tako, zar ne? Dolazi i ljeto, biće lijepo“, objašnjava nam Bebek zbog čega i nakon 40 godina karijere ne bježi od festivalskih bina.

Prethodna Bebekova pjesma „Prvak svijeta“, koju takođe potpisuje Mihaljević, zajedno sa spotom zabilježila je odlične kritike, pa stoga ne čudi što Željko nije mijenjao pobjednički tim. Najviše ga raduju komentari da uspješno izbjegava klopku ponavljanja.

„Branimir je producent s kojim sarađujem uspješno godinama. Priznajem, on najviše brine o tome da sve zvuči novo, lijepo, svježe… Izgleda da je i ovog puta uspio“, navodi jedan od simbola Bijelog dugmeta.

Velikani muzičke scene, poput Bebeka i njegovih generacijskih saboraca,nikada nijesu krili da je kafana njihov fakultet, mjesto koje je obilježilo odrastanje i socijalizaciju. Iako podvlači da „Ja po kafanama“ nije boemska već ljubavna pjesma, mada pjeva „sve sam noći propio da bi tebe dobio“, Bebek se o osmijehom prisjetio trenutaka s „fakulteta“.

„Sad ne pjevamo o kafani nego o ljubavi, a svašta sam proživio u kafani, kao i drugi. Tu sam često tugovao, žalio, veselio sam se i volio. Kako god – uvijek je bilo lijepo u kafani“, nema dilemu muzičar.

Bog zna koliko snimljenih spotova je iza Bebeka tokom zlatne ere Dugmeta, zatim i s individualnim potpisom. Iako starija garda pjevača polako gubi strpljenje na setovima i pred kamerama, Željko s jednakim entuzijazmom kao na početku diriguje na snimanju. Ovog puta dozvolio je hrvatskom glumcu Filipu Juričiću, kog je proslavila uloga u „Larinom izboru“ da glumi mladog Bebeka, dok je glavnu žensku ulogu tumačila Mirna Medaković, glumica koju pamtimo po rolama u serijama „Budva na pjenu od mora“ i „Kud puklo da puklo“.

„Spot je režirao Dario Lepoglavec, prijatelj koji je snimao, između ostalog, i koncert u ‘Lisinskom’ kada sam nastupio u pratnji Simfonijskog orkestra. Njega odlikuje iskustvo, a glumci su uz to donijeli mladost. Odlično su glumili, čak sam i ja dao doprinos kada sam se pojavio u kafani (smijeh). Tu je i moja žena Ružica, sve u svemu odličan je to tim“, opisuje Bebek iskustvo sa seta.

U vrijeme dok je Dugme žarilo jugoslovenskom i svjetskom scenom bilo je dovoljno objaviti numeru, a radiostanice i pokoja televizijska kuća pustili bi je u etar i to bi bilo to. Hitovi su se nizali kao na traci, a danas je na snazi princip singl, spot, Jutjub, pa šta bude. Bebek je svjestan da su pravila igre surovija, ali iz borbe i dalje izlazi s pobjedničkim duhom.

„Konkurencija je brojnija nego nekada. Ne mislim da je danas manje kvaliteta nego ranije, ne može se to porediti jer su uslovi drugačiji. Problematično je što često igru napuštaju dobri. Ali, to je šoubiznis. Bože moj. Ja sam zadovoljan utakmicama koje igram i koje dobijam. Nove pjesme, poput ove ili nedavno objavljene ‘Jednom daje nam Bog’ s Teškom industrijom, otvorile su mi nove mogućnosti, dobio sam pozive iz SAD, gdje sam nedavno boravio na turneji. Volio bih da se preko ljeta družimo u Crnoj Gori opet“, zaključio je Bebek.

Izvor: Dnevne novine, cdm.me

Leave a Reply