Zašto nestaje Kineski zid?

Foto: alpenrosewealth.com

Veliki Kineski zid čija je izgradnja trajala preko 2.000 godina izgubio je gotovo 30 posto od svoje dužine, i više nije vidljiv golim okom iz svemira, jer lokalno stanovništvo njegove cigle, kamenu građu i pločice koristi za izgradnju kuća, navodi su u zvaničnoj studiji objavljenoj u kineskoj štampi.

U studiji kineske agencije za državnu imovinu se navodi da je 1962 kilometara zida nestalo a da je 1.200 kilometara ovog monumentalnog kulturno-historijskog zdanja dugog oko 9.000 kilometara u veoma lošem stanju.

Veliki priliv turista također je doprinio razradnji ovog spomenika, dodaje se u izvještaju.

“Lokalno stanovništvo koje živi u okolini Velikog zida imalo je običaj da koristi cigle zida za gradnju sopstvenih kuća, dok su pojedini dijelovi srušeni ili urušeni usljed širenja gradova i izgradnje puteva”, izjavio je Čeng Dalin ekspert Komisije za proučavanje Velikog zida.

Propisane kazne za krađu građe sa Velikog zida su velike, one mogu da dostignu vrijednost i do 1000 eura (5.000 juana), prenio je list Figaro.

“Ali nedostaje organizacija o primjeni regulative o kažnjavanju”, objašnjava jedan od čelnika kineske agencije za zaštitu državne imovine Dja Halin za Global Times.

Zbog odsustva kažnjavanja, pojedini stanovnici iz sela u pokrajini Hebej u blizini Zida prodaju pločice sa zida po cijeni od 4,3 eura po komadu.

Procjenjuje se, ukoliko se računaju nestali dijelovi kao i forme od prirodnog reljefa, da je dužina Zida oko 21.000 kilometara.

Zid je vijekovima uništavan izgradnjom saobraćajnica, fabrika i željezničke pruge.

Kamen, cigla i ostala građa zida neprestano nestaje sa građevine, a posebno je to bilo očigledno tokom Kulturne revolucije (1966-1977).

Izvor: nasportal.net

Leave a Reply