Zanimljivosti – Srbija (2)

Foto: aromecancer.org

Kako je Novi Sad dobio ime

Novi Sad je svoje ime dobio po običaju starih Fruškogoraca koji su pravili novi (za)sad vinove loze pred ženidbu.

Foto: resources1.news.com.au

Fruškogorsko vino preživjelo i potop Titanika

Fruškogorsko ljekovito vino Bermet nalazilo i na vinskoj karti Titanika, o čemu svjedoče očuvane boce, otkrivene prilikom istraživanja brodske olupine.

Foto: welt.de

Sveti Sava, liječio i Fridriha Barbarosu

Fridrih Barbarosa, kralj Njemačke i car Svetog Rimskog Carstva, nakratko se zaustavio 1189. u Raškoj u Nišu, gdje je njegove ljude srdačno dočekao srpski vladar Stefan Nemanja. Rastko Nemanjić (Sveti Sava) se lično brinuo o Fridrihu Barbarosi. Prema legendi, Sveti Sava je imao iscjeliteljske moći, pa je izliječio Fridriha Barbarosu, da je ovaj mogao nastaviti svoj pohod.

Foto: localbanya.com

U Zasavici najskuplji sir na svijetu

Najskuplji sir na svijetu proizvodi se u Srbiji. Pravi se od magarećeg mlijeka u Zasavici i košta čak 1.000 evra po kilogramu. Za proizvodnju jednog kilograma ovog sira potrebno je 25 litara svježeg magarećeg mlijeka.

Foto: kidsreview.ru

Muzej posvećen hljebu u Sremu

U mjestu Pećinci u Sremu nalazi jedini muzej posvećen hljebu u ovom dijelu Evrope. Osnivač ove zbirke predmeta vezanih za pravljenje hljeba je Slobodan Jeremić, rodom iz Mačve, ali je poznatiji kao djed Jeremija. Zbirka broji oko 2.000 eksponata, a posvećena je Svetom ocu Nikoli.

Leave a Reply