Zanimljivosti – Slovenija (2)

Foto: planica.si

Planica – najveća ski skakaonica na svijetu

U Sloveniji je najveća ski skakaonica na svijetu – Planica, čiji posjetioci su do sada bili svjedoci preko 60 svjetskih rekorda u skijaškim skokovima.

Foto: panoramio.com

Spomen stub u čast Napoleona

Slovenci su jedan između rijetkih naroda, koji su slavili dolazak i okupaciju Napoleona. U Ljubljani, na trgu Francuske revolucije, danas u čast Napoleonu stoji spomen stub Napoleonovoj Iliriji, a izradio ga je najveći slovenački arhitekt Jože Plečnik.

Foto: trekity.com

Slovenka rekorder na motoru

Ginisov rekord kao žena koja je najduže vozila motor drži Slovenka Benka Pulko, koja je motorom za 2000 dana proputovala sve kontinente i prevezla preko 180.000 kilometara.

Foto: bscoso.com

Jedini u EU imaju dvojinu

Slovenački jezik je jedan od najarhaičnijih jezika Evropi i svijetu. Jedini je od službenih jezika EU, koji poznaje dvojinu. Pored toga ima najviše narječja s obzirom na broj stanovnika.

Foto: siol.sdn.si

Prva štampana knjiga 1550. godine

Prva slovenačka štampana knjiga bila je Katekizem, koju je 1550. godine napisao slovenački protestantski sveštenik Primož Trubar, koji slovi za začetnika slovenačkog književnog jezika. Za književni jezik Trubar je izabrao tadašnji ljubljanski gradski govor, sa primjesama dolenjskog i gorenjskog narječja.

Izvor: Maja Tomašević udruzenjetriglav.com

Leave a Reply