Zanimljivosti o mravima

Mravi su sitni insekti koji nam na prvi pogled ne djeluju interesantno. Međutim oni su krajnje specifična stvorenja. Pripremili smo za vas nekoliko zanimljivih činjenica o mravima

1) Mravi su postojali još u vrijeme dinosaurusa

O izdržljivosti mrava govori i činjenica da su oni postojali još prije oko sto miliona godina. Najstariji fosil koji su naučnici otkrili je star 92 miliona godina, ali se pretpostavlja da su prvi mravi evoluirali pre oko 130 miliona godina. Prvi praljudi su se pojavili prije oko 2 miliona godina, pa vidite koliko su mravi stariji od nas na evolutivnoj ljestvici.

2) Mravi postoje širom svijeta

Mravi su se raširili širom zemaljske kugle i mogu da prežive u najrazličitijim uslovima. Naučnici ih uvijek uzimaju za primjer uspješnog prilagođavanja. Postoji oko 22 hiljade različitih vrsta mrava, mada nisu još sve vrste klasifikovane.

3) Mravi imaju kolektivni razum

Ono što je specifično za mrave je da oni imaju kolektivni razum. Stručnjaci smatraju da jednu koloniju mrava treba smatrati jednim super organizmom. Kolonija obično sadrži jednu ili više kraljica, mužjake, radilice i vojnike. U kolonijama vlada striktna organizacija, u tome ko šta radi, i cijela ta organizacija je prilično impresivna. Mravi međusobno komuniciraju feromonima ili antenama. Neke kolonije mrava se rasprostiru na hiljade kilometara.

4) Mravi su preživjeli masovno izumiranje

Prije oko 65 miliona godina na Zemlji se desilo masovno izumiranje organizama, poznato kao i K-T izumiranje. Pretpostavlja se da se desilo zbog pada meteora iz svemira, i tada su izumrli dinosaurusi i još neke druge vrste, ali su mravi preživjeli i postali još brojniji.

5) Neki mravi porobljavaju druge mrave

Neke vrste mrava imaju robove. Oni iz susjednih kolonija kradu jajašca ili larve malih mrava, i onda te mrave ili pojedu ili ih tjeraju da rade cio život.

6) Mravi se bave poljoprivredom

Čovjek nije jedini koji se bavi poljoprivredom. Za neke vrste mrava je dokazano da sami uzgajaju svoje biljke za ishranu. Uglavnom su to pečurke.

7) Mravi mogu da ponesu tovar 50 puta teži od njih samih

Mravi imaju specijalnu strukturu tijela i mišiće koji im omogućava da dignu teret teži 50 puta od njih samih. Da mi imamo ovakve mišiće bez problema bi mogli da podignemo avion u vazduh.

Izvor: daliznate.com

Leave a Reply