Zanimljivosti – Makedonija

Foto: mojportal.mk

Činarot svetog Klimenta Ohridskog

Najstarije drvo u Makedoniji je Platana (Platanus Orientalis) ili u narodu poznatije kao „Činarot“, koje se nalazi u centru Ohrida. Legende kažu da je ovo drvo staro nevjerovatnih 1.100 godina, pa čak i to da ga je posadio Sv. Kliment Ohridski.

Foto: blic.rs

Gaće za Prometeja

Skulptura obnaženog mitološkog junaka Prometeja postavljena u parkiću u centru Skoplja, nasuprot makedonskom parlamentu, preko noći je dobila gaće. Vlasti su prinudile autora da naknadno izradi donji veš i obuče golog Prometeja.

Foto: panoramio.com

Jedno od najstarijih jezera na svijetu

Ohridsko jezero, poznatije kao “makedonsko slatkovodno more” i “muzej živih fosila” je jezero koje je nastalo prije nekoliko miliona godina tektonskim pomjeranjem zemljišta i koje zajedno sa Bajkalskim jezerom u Rusiji, Tanganika i Malavi jezerima u Africi i Titikaka jezerom u Južnoj Americi čini jedno od najstarijih jezera na svijetu.

Ohrid, grad na sjeveroistočnoj obali Ohridskog jezera, u jugozapadnom dijelu Makedonije, biser srednjovjekovne umjetnosti i prirodnih ljepota, jedno je od 24 lokacije na zemaljskoj kugli koje se sa pravom našlo na UNESCO-voj svjetskoj listi istovremene prirodne i kulturno istorijske baštine. Prirodne ljepote Ohridskog područja su 1979. godine uvrštene u ovu listu, a godinu dana kasnije njoj je pridodata i kulturna riznica.

Foto: zmurh.hr

Vilinski račić je samo Makedonac

Vilinski račić (Chirocephalus pelagonicus) živi u Pelagoniji, Makedonija, na lokalitetu Lokvi (zadnji ostatak nekadašnjeg prostranog Pelagonijskog blata), kraj sela Golemo Konjari, Prilepsko. Ova vrsta račića je endemska vrsta i živi samo u Makedoniji. Na popisu ugroženih vrsta EU nalazi se i ova životinja. Područje močvare je strogi prirodni rezervat, te je proglašena spomenikom prirode.

Foto: wikimedia.org

Skopski akvadukt jedan od tri preostala u bivšoj Jugoslaviji

Skopski akvadukt je arheološko nalazište 2 km sjeverozapadno od Skoplja, kod sela Vizbegovo blizu nalazišta Skupi u Makedoniji. Skopski akvadukt je jedini u Makedoniji, i jedan od tri takva objekta iz bivše Jugoslavije ( Dioklecijanov akvedukt kod Splita i Akvedukt u Baru).

Pitanje kad je izgrađen Skopski akvadukt i danas je nerašćišćeno. Postoje tri teorije:
1. tokom vladavine Rima, po toj teoriji vodio je vodu do legionarskog naselja Scupia
2. tokom vladavine Vizantije i to za vladavine cara Justinijana, po ovoj teoriji dopremao je vodu za novo naselje Justiniana Prima
3. tokom vladavine Osmanskog carstva, po ovoj teoriji izgrađen je u XVI st. za potrebe velikog broja turskih javnih kupatila (hamama).

Ova impresivna građevina od kamena i cigle od koje je danas ostalo oko 400 metara sa 55 lukova, dovodila je čistu planinsku izvorsku vodu iz Skopske Crne Gore do grada. Ovaj akvadukt bio je u upotrebi do XVIII veka.

Leave a Reply