Zanimljivosti – Makedonija (2)

Foto: build.mk

Zabranjen turbo folk

Turbofolk je zabranjen u javnom prevozu u Skoplju, zbog žalbi putnika, i uveden je poseban muzički program.
Gradski prevoz uveo je poseban program za autobuse po kojem će se putnicima ujutro puštati klasična muzika, popodne aktuelni domaći i svetski hitovi, a uveče, kada se autobusima uglavnom voze mladi – elektronska i dens muzika.

Foto: svetigora.com

Najvažnija svjetska zbirka ikona

U Ohridu se nalazi najstariji slovenski manastir – Sveti Pantelejmon koji čuva više od 800 ikona vizantijskog stila, koje datiraju iz perioda od 12. do kraja 14. vijeka. O njihovom značaju svjedoči i podatak da se, posle zbirke u Tretjakovskoj galeriji u Moskvi, zbirka ikona iz Ohrida smatra najvažnijom na svijetu.

Foto: novosti.rs

Makedonska čorba za Ginisa

Profesori i učenici Srednje ugostiteljske škole „Vančo Pitošeski“ uspjeli su da uvrste Ohrid u Ginisovu knjigu rekorda, pripremivši 3,3 tone riblje čorbe povodom Dana ribara i obilježavanja Bogojavljenja i Sabora Svetog Jovana Krstitelja.
Za realizaciju ove ideje utrošili su 500 kilograma lososa, 200 kilograma oslića i 150 kilograma kalifornijske pastrmke, kao i 140 kilograma šargarepe, 50 kilograma celera, 20 kilograma paškanata, 110 kilograma ulja, 100 kilograma brašna, 200 veza peršuna i 20 kilograma začina i soli.
Tokom pripreme 11.000 porcija riblje čorbe potrošeno je četiri kubna metra drva, a da bi sve bilo u skladu sa instrukcijama Ginisa događaj je snimljen, a zatim su svi podaci o ribljoj čorbi stavljeni na papir, koji je ovjeren kod notara.

Leave a Reply