Zanimljivosti – Japan

Japan, ostrvska zemlja istočne Azije predstavlja izolovan svijet jedinstvene kulture i pejzaža. Kao rijetko gdje na planeti, u Japanu je kontrast modernog i tradicionalnog kreirao neodoljiv sklop koji se nije reflektovao samo na arhitekturu i umjetnost već i na ljude i njihov duh. Izdvojili smo nekoliko zanimljivih činjenica koje će Vam bar na tren približiti Zemlju izlazećeg sunca.

Foto: dnevnik.hr

70% Japana čine planine

Više od 70% Japana čine planine sa više od 200 vulkana, pa ne čudi podatak da se u Japanu dogodi oko 1500 zemljotresa godišnje. Najviša planina je Fidži, koja je ujedno i aktivni vulkan.

Foto: scmp.com

Stopa pismenosti – stoprocentna

Vjerovali ili ne, stopa pismenosti u Japanu je gotovo stoprocentna. Koriste se tri pisma: katakana, hiragana i kanji (više hiljada znakova, a prosječan Japanac poznaje između 1,000 i 2,000).

Foto: shafir.info

Bezimene ulice

U japanskim gradovima ulice ne nose nikakva imena, niti bilo kakve oznake. Orijentacija u prostoru je zasnovana na blokovima zgrada ili kuća.

Foto: wallpaperswide.com

Najbrži vozovi

U Japanu vozovi dostižu brzine od 300 km/h. U njima je često tolika gužva da je potrebno posebno osoblje koje raspoređuje putnike kako bi ih što više stalo.

Foto: lexisnexis.com

Japanski štapići porijeklom iz Kine

Svaki Japanac iskoristi 200 drvenih štapića za jednokratnu upotrebu godišnje, a 90% štapića za jelo koje Japanci iskoriste je iz Kine.

Foto: wordpress.com

Hoteli za ljubav

Love Hoteli (hoteli za ljubav) su jako popularni u Japanu i ima ih preko 30.000. Svakoga dana 1.850.000 parova posjeti “hotele za ljubav”, što je zanimljivo sj obzirom na to da Japanci imaju seksualne odnose skoro 3 puta rjeđe nego ostatak svijeta.

Foto: nytimes.com

Japanska djeca – najbolja u nauci

Djeca u Japanu i Južnoj Koreji su najbolji u matematici i nauci na svijetu, dok tri četvrtine djece u Japanu obrazuje se čitajući stripove.

Foto: dnevnik.hr

Gejša – čovjek od umjetnosti

Gejša zapravo znači „čovjek od umjetnosti’, a prve gejše su bili muškarci.

Foto: beanscenemag.com

Kafa – za radni dan

Kafa je veoma popularna i u Japanu se godišnje popije skoro 85% od ukupne količine kafe koja se proizvede na Jamajci.

Foto: moviesavers.com

Šampioni animiranog filma

U Japanu postoji čak 130 škola za govornu glumu. Razlog tome je što je animirani film tamo vrlo popularan.

Foto: wikimedia.org

Cipele ostaju napolje

Na ulazima mnogih kuća pod je doslovno podignut za 15cm, što ukazuje na to da bi trebalo izuti cipele i obuti papuče pri ulasku u nečiji dom.

Foto: crosscast-system.com

Uživaj u hrani – srči

Srkanje supe, koje mi smatramo neprimjerenim, Japanci doživljavaju kao znak uživanja u dobroj hrani.

Leave a Reply