Zanimljivosti iz svijeta (4)

Foto: meteoweb.eu

Nebesko ostrvo
Planina Roraima je prirodna granica koja se nalazi između tri različite države: Venecuele, Brazila i Gvajane. Njihove granice su masivne 400 metara visoke, izuzetno strme litice koje se često nalaze iznad oblaka stvarajući iluziju “Ostrva u oblacima”. Vrh planine je ravan kao ploča, a na tu ravnicu se mogu popeti samo najiskusniji penjači, ili uporni šetači koji se odluče na zaobilaznicu, stazu koja je postavljena kao rampa. Ovaj put obično traje oko dva dana. Planina Roraima se smatra jednom od najstarijih (poznatih) geoloških formacija na svijetu, a procjenjuje se da je stara čak 2 milijarde godina. Gotovo svakodnevna kiša koja pada na planinu stvorila je jedinstven ekosistem koji uključuje nekoliko endemskih vrsta (kao što su neke biljke mesožderke), a takođe i neke od najviših vodopada na svijetu.

Foto: relevantsearchscotland.co.uk

Grad na vodi
Oaza mora najveći je putnički brod ikada napravljen. Dug je 360 metara, širok 47 metara, sa visinom od nivoa mora 65 metara. Poređenja radi, „Titanik“ je bio dugačak 269 metara i 28 širok, a prethodni rekorder „Queen Mary II“, 345 sa 45 metara. Brod, je težine 225.282 tone, ima 2.706 soba, 16 paluba i može da primi 5.400 putnika i oko 2.100 članova posade. Putnicima ovog prekookeanskog broda na raspolaganju je bazen sa talasima za surfovanje, teren za golf, alpinistički zidovi i klizalište, pješčana plaža kao i park veličine fudbalskog igrališta, nazvan „Central park“. Izgradnja ovog luksuznog kruzera koštala je 900 miliona eura.

Foto: wafflesatnoon.com

Najmanja mačka na svijetu
Mada na slici izgleda kao malo mače, Gospodin Peebles je zapravo dvije godine star mačak, sa rijetkim genetskim poremećajem koji mu je zaustavio rast. Gospodin Peebles visok je samo 15,5 cm a težak 1,4 kilograma i zvanično je upisan u Ginisovu knjigu rekorda kao najmanja mačka na svijetu. Uprkos njegovom malom rastu, on ima ogroman apetit i zahtijeva najmanje četiri obroka dnevno kako bi održao tjelesnu masu. Gospodin Peebles je usvojen od strane veterinarke Done Sasman, koja se sažalila na slatkog mališu. Dona je bila u redovnoj vakcinaciji na terenu i ugledala slatku malu macu i pitala vlasnika da li može da je dobije na šta je dobila odgovor: „Da, ako možete da ga uhvatite“, od tada su nerazdvojni.

Foto: curiosidades.batanga.com

Vječne munje
Naziv fenomena u Venecueli je Relámpago del Catatumbo. Vječne munje, kako se nekad i nazivaju, paraju nebo gotovo pola godine. Područje je pod opsadom munja koje su u prosjeku dužine pet kilometara i sijevaju svakih 10 sekundi. Pojavljuju se na obali rijeke Katatumbo, kraj jezera Marakaibo, a oblaci prekrivaju nebo 140 do 160 noći u godini. Munje sijevaju svakih 10 sekundi, otprilike 280 puta u jednom satu. Venecuela ima preko milion i po munja godišnje koje se vide u krugu od 400 kvadratnih kilometara.

Foto: ytimg.com

Grad odsjaja
U Norveškoj postoji grad Rjukan u kojem se pomoću ogromnih ogledala na vrhu planine reflektuju Sunčevi zraci ka gradu. Razlog je to što je grad zaklonjen od okolnih planina i inače Sunce ne dopire do njega tokom zime.

Priredio: Nikola Đurović
Izvor: duhoviti.com, facebook.com/Jeste-li-znali, pixelizam.com, cudaprirode.com

Leave a Reply