Zanimljivosti iz svijeta (2)

Foto: cnjtc.com

Malo stanovnika, a gradovi veliki

Iako ima samo oko 24 miliona stanovnika u Australiji, tu su dva ogromna grada, Sidnej i Melburn, svaki sa više od 4 miliona stanovnika. Postoji veliki rivalitet između ova dva grada. Naravno, ovo nisu najveći gradovi na svijetu, ali su veći od većine gradova u SAD.

Foto: ytimg.com

Sajga – antilopa najčudnijeg izgleda

Sajga je kritično ugrožena vrsta antilope. Ova životinja živi u stepama srednje Azije u ravnicama pokrivenim visokom travom, poznata je po ekstremno neobičnoj, prevelikoj i fleksibilnoj strukturi njuške. Njena njuška podsjeća na surlu i ima posebne dlačice i žlijezde koje filtriraju pijesak i prašinu. Takođe ima funkciju da u hladnim danima grije vazduh prije nego što on dođe do pluća.
Sajga zimi dobija debelo vuneno krzno koje je štiti od vjetrova. Sajge su specifične po tome što jedu neke biljke koje su za druge otrovne. Mogu prevaliti velike razdaljine u potrazi za hranom i odlični su plivači.
Njihova populacija drastično je opala nakon raspada SSSR zbog nekontrolisanog lova i potražnje njihovih rogova u kineskoj medicini.

Foto: wallpaperzvilla.com

Kako nastaju zemljotresi?

Zemljotresi nastaju usljed pomjeranja tektonskih ploča, kretanjem Zemljine kore, a posljedica je podrhtavanje Zemljine kore zbog oslobađanja velike energije. Mnogi svjetski gradovi, poput Los Anđelesa, Meksika i Tokija nalaze se u trusnim područjima. Snažni zemljotresi mogu da sruše zgrade i isčupaju nadvožnjake.
Najraniji zabilježeni zemljotres pogodio je starogrčki grad Spartu 464. g.p.n.e i usmrtio 20.000 ljudi.

Foto: jeannemaureens.com

Kosa jaka kao aluminijum

Zdrava kosa je jaka skoro kao i aluminijum i raste brže u proljeće i ljeto, nego tokom jeseni i zime. Takođe, rast kose nije tako intenzivan noću kao danju. Prosječnom čoveku kosa raste 1 cm mjesečno. Vlasi Afrikanca i Azijaca su najdeblje i mogu biti tri puta deblje nego vlasi evropske plavuše. Ali, plavuše zato imaju najveći broj dlaka na glavi, oko 150.000.

Foto: countrywatch.com

Dobar komšija

Rusija ima najdužu granicu na svijetu, graniči se sa 14 zemalja: Azerbejdžanom, Bjelorusijom, Kinom, Estonijom, Finskom, Gruzijom, Kazahstanom, Sjevernom Korejom, Letonijom, Litvanijom, Mongolijom, Norveškom, Poljskom i Ukrajinom.

Izvor: duhoviti.com, zanimljivostidana.com, kengur.com.au, konopljanews.net

Leave a Reply