Zanimljivosti – Hrvatska (2)

Foto: wikimedia.org

O njemu se snimio film

Dalmatinski pas (dalmatinac) najpoznatija je autohtona hrvatska pseća pasmina, a nazvan je prema hrvatskoj pokrajini Dalmaciji, gdje je u prošlosti uzgajan.

Foto: zenskastrana.com

Obajvili rat komarcima

Hrvatska je prva evropska kontinentalna zemlja u kojoj je iskorijenjena malarija.

Foto: blastr.com

Osvojili Mjesec

Na Mjesecu, u središnjem dijelu njegove vidljive strane, nalazi se krater Boscovich, nazvan po hrvatskom naučniku Ruđeru Boškoviću (1711–87). U blizini kratera nalazi se još sedam satelitskih kratera, takođe nazvanih prema Boškoviću. Prvo nebesko tijelo s hrvatskim imenom bio je asteroid Croatia otkriven 1906. u opservatorijumu Heidelbergu, imenovan u čast osnivača opservatorijuma u Zagrebu.

Foto: panoramio.com

Malo mlađi od Hrista

Amfiteatar u Puli, podignut je u prvom vijeku, veličinom šesti u cijelom Rimskom Carstvu, mogao je primiti 25 000 gledalaca. Danas se u njemu održavaju veliki kulturni i sportski spektakli.

Foto: elitetravel.co.rs

Mali ali važni

Od 1358. do njegova osvajanja od strane Napoleona 1808. grad Dubrovnik je bio središte grada-države Dubrovačke Republike. Uprkos malim dimenzijama, Dubrovačka Republika bila je jaka trgovinska sila te je u vrijeme renesanse postala centar obrazovanja i kulture.

Izvor: wikipedia.org zhrmku.org.mk

Leave a Reply