Zanimljivosti – Bosna i Hercegovina (3)

Foto: zuways.pl

Jedna od najkraćih obala na svijetu

Bosna i Hercegovina ima jednu od najkraćih obala na svijetu dugu samo 21 kilometar. Kraću obalu imaju samo Monako i Nauru.

Foto: wikimedia.org

Rimljani joj dali ime

Rijeka Una, jedna od najljepših i najčistijih rijeka u Evropi, protiče kroz područje grada Bihaća, kome su naziv dali drevni Rimljani. Vidjevši ljepotu Une, „kraljice rijeka“, dodijelili su joj ime, koja ona sa punim pravom nosi i danas : „Una – jedna i jedina“. Ime rijeke Une nastalo je od latinske riječi una – jedina. Una na svom toku stvara mnoge vodopade, medju kojima su najpoznatiji vodopadi kod Martin Broda i vodopad Štrbački buk – sa nekoliko vodopada, od kojih je najviši visok 25 metara.

Foto: radiosarajevo.ba

Oaza u kršu

Park Prirode Hutovo Blato zauzima područje od oko 7.411ha i predstavlja jedno od najbogatijih prirodnih močvarskih rezervata Evrope. Park se nalazi u jugozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine, 30 km od Mostara, u blizini granice sa Hrvatskom. Hutovo Blato je nastalo podzemnim vodenim otocima rijeke Krupe i napaja se iz krečnjačkog masiva Ostrva, koji razdvaja Deransko od Svitavskog jezera. Park je IBA područje (značajno područje ptica) sa 235 zvanično registrovanih ptičjih vrsta.

Foto: panoramio.com

Uništeno i srce građana

Kada su 1993. godine hrvatske jedinice minirale Stari most, Mostarci su to doživeli kao da im je iščupano srce. Danas jedinstveno lijepa kamena građevina preko Neretve, kao tokom četiri vijeka, ponovo svojim lukovima premošćuje bujnu rijeku. Obnova Starog mosta u Mostaru je spektakularno proslavljena jula 2004. godine, čime su Hercegovina i Mostar ponovo postali dio najuzbudljivijih turističkih destinacija Balkana.

Foto: panoramio.com

Ime ga čini onakvim kakav jeste

Vodopad Skakavac u blizini Sarajeva je jedan od najvećih i najzanimljivijih vodopada u Bosni i Hercegovini, te važi za pravu turističku atrakciju. Vodopad Skakavac je visok 98 metara i nalazi se u prekrasno lijepom području. Okolina predstavlja jedno od najraznovrsnijih predjela u regionu, u kome su zastupljene smreka i jela i šume bukve, na izraženim planinskim obroncima. Stijena koja okružuje vodopad Skakavac ima veoma zanimljivu vegetaciju, u kojoj su uglavnom zastupljene endemske i rijetke vrste. Vodopad Skakavac je iz mnogo razloga jedna od najinteresantnijih turističkih atrakcija u okolini Sarajeva.

Izvor: panacomp.net

Leave a Reply